Please select your page

Вести

Промоција монографијеПромоција другог, допуњеног и проширеног издања монографије “Жене у парламентарном животу Војводине – Други век” у организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана уприличена је у понедељак, 19. септембра у Плавој сали Скупштине града Суботице.

У жељи да скрене пажњу јавности на почетке организовања женског покрета у Војводини, борбу за право гласа, као и на улогу жена и значај њиховог присуства у обликовању парламентарног живота данашњице, Покрајински омбудсман је 2018. године први пут издао публикацију „Жене у парламентарном животу Војводине од 1918 - 2018“. Монографија, између осталог, садржи радове дванаест аутора и ауторки о организовању женског покрета у Војводини, борби за право гласа и положају жена у XX веку, о изборним квотама, као и биографије седам делегаткиња на Великој народној скупштини, међу којима је пет жена било из Суботице – три Буњевке и две Српкиње.

О монографији су говорили проф. др Зоран Павловић, покрајински омбудсман, Снежана Кнежевић, заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова и др Сузана Кујунџић Остојић, једна од ауторки радова.

Промоцији су присуствовали и представници/це правосуђа, Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, представници/це Буњевачког националног савета, локалног омбудсмана града Суботице, као и студенти и студенткиње Правног факултета за привреду и правосуђе.

Промоција монографије


Скола људских праваДанас је у Шапцу почела са радом пета по реду школа људских права Покрајинског заштитника грађана.

Учеснике школе поздравио је амбасадор Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.

У наредна три дана двадесет студената новосадског универзитета слушаће предавања о људским правима и правима деце, дискриминацији, толеранцији, инструментима за заштиту људских права, родној равноправности, предрасудама, злочину из мржње, насиљу у партнерским везама, родно осетљивом језику, говору мржње и заштити података о личности.

Рад у школи одвијаће се у форми предавања и радионица, а у улози предавача учесницима школе ће обратити Богдан Бањац из институције повереника за заштиту равноправности; Ивана Стевановић, директорица Института за криминолошка и социолошка истраживања; Ненад Вујић, директор Правосудне академије; проф. Зоран Павловић, покрајински омбудсман; Јелена Јокановић и Маја Мићић из Мисије ОЕБС-а у Србији и Милан Антонијевић експерт за људска права. За радионичарски рад задужене су Фатма Голош и Емра Садиковић и Аутономног женског центра и Нина Јанић Брусњаи из покрајинског омбудсмана.

Школа људских права Покрајинског заштитника грађана омбудсмана одвија се захваљујући подршци и разумевању Мисије ОЕБС-а у Србији.

Скола људских права 002


Посета затвор ЗрењанинПокрајински заштитник грађана – омбудсман је у обављању послова Националног механизама за превенцију тортуре (НПМ), у сарадњи са Заштитником грађана јуче, 02. августа 2022. године, посетио Окружни затвор у Зрењанину. Ово је била ненајављена посета са циљем праћења поступања према лицима лишеним слободе која се налазе у самици, односно у било ком облику изолације од других лица лишених слободе.

Током предметне посете члановима тима пружене су све тражене информације, омогућен им је обилазак и фотографисање просторија намењених за извршење ових мера, обављен је ненадзирани разговор са лицима лишеним слободе и увид затражене документације.

Након свих планираних посета Заводима посвећених наведеној теми, биће сачињен посебан тематски извештај са свим битним и кључним налазима из посета.


Медјународни дан младих

Одржив развој није могућ без интергенерацијске сарадње и солидарности

Према подацима Уједињених нација половина људи на нашој планети има 30 или мање година, а очекује се да ће до краја 2030. удео младих у популацији достићи 57 одсто. Истовремено, само 2,6 одсто парламентараца на глобалном нивоу млађе је од 30 година, а међу њима жене чине мање од једног процента.

Партиципација је стандард без којег не можемо говорити о људским правима и стога је важно подстицати младе да активно учествују у друштвеном животу и заједно са њима радити на развоју и унапређењу друштва у целини.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман настоји да у свом раду и активностима оствари интерактивну сарадњу са децом и младима уверен да једино на тај начин можемо креирати смислена и одржива решења и акције. Сходно томе, Покрајински омбудсман ове године закључио је и споразум о сарадњи са Градским ученичким парламентом Града Новог Сада, чији су представници и представнице активно учествовали на Конференцији „Одговорност у заштити права детета“ коју је Омбудсман организовао у јуну, а крајем августа биће одржана пета школа људских права Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана која сваке године окупи око двадесет студената и студенткиња заинтересованих да сазнају више о људским правима и допринесу сагледавању проблема и ефикаснијој заштити људских права. Такође, Омбудсман ће у наредном периоду иницирати активности и сарадњу са другим облицима ученичког организовања на територији АП Војводине.  

Циљ Међународног дана младих 2022. је да се појача порука да је потребна акција међу свим генерацијама како би се постигли циљеви одрживог развоја и како би се подигла свест о одређеним препрекама међугенерацијској солидарности.

Међународни дан младих прогласила је Генерална скупштина УН 1999. године и обележава се 12. августа.


Посета геронтолоском центру у ЗрењанинуПокрајински заштитник грађана - омбудсман је приликом обављања својих редовних активности посетио 20.07.2022. године Геронтолошки центар у Зрењанину. Корисници услуга ове установе социјалне заштите су кроз презетнације упознати са радом и надлежностима Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, као и са појавом насиља над старијим особама. Посета је имала за циљ да оснажи старије особе и пружи им потребне и неопходне информације уколико се нађу у ситуацији насиља, коме да се обрате за помоћ и заштиту посебно имајући у виду тешку ситуацију кроз коју су прошла у домовима током пандемије изазване вирусом САРС-Цов-2 Цовид 19 у претходном периоду.


Након разговора са корисницима, представници Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана обавили су разговор са Тањом Живанов директорицом Геронтолошког центра и њеним сарадницима о функционисању и раду ове установе.

Посета Геронтолоском центру у Зрењанину