Please select your page

Вести

Састанак покрајинске омбудсманке са министарком Татјаном МацуромПокрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. Др Драгана Ћорић састала се 17. јула у Новом Саду са министарком без портфеља задуженом за област родне равноправности, спречавања насиља над женама и економског и политичког оснаживања жена Татјаном Мацуром.

Покрајинска омбудсманка и заменица за родну равноправност Снежана Кнежевић представиле су министарки надлежности, организацију и активности институције Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, посебно у области равноправности полова и борбе против насиља према женама и насиља у породици које Покрајински омбудсман континуирано спроводи као координатор мреже „Живот без насиља“. Такође, покрајинска омбудсманка упознала је министарку са радом  Дечјег савета - сталног радног тела ове институције, који је основан 2023. године у циљу подстицања на активније, директније и смисленије укључивање деце у остваривање, заштиту и унапређење права детета, доношење одлука и друштвени живот.

На састанку је истакнут и значај економског оснаживања жена и развијања стратегија за стварање подржавајућег радног окружења који ће промовисати родну равноправност и допринети превазилажењу изазова усклађивања рада и родитељства. Обе стране изразиле су спремност за развијање односа сарадње и подршке у  раду на изазовима који предстоје у овим кључним областима.

Састанак покрајинске омбудсманке са министарком Татјаном Мацуром


Покрајинска омбудсманка се састала са председником Скупштине АПВПокрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић састала се данас са председником Скупштине Аутономне покрајине Војводине Балинтом Јухасом, са којим је разговарала о раду, активностима и значају институције Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана.

На састанку се разговарало о тренутном стању у области заштите права детета, националних мањина, употреби језика и писма, као и механизмима заштите људских права и законским оквирима за њихово остваривање. Састанку је присуствовао и заменик покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке за заштиту права националних мањина Михаљ Њилаш.

Покрајинска омбудсманка је упознала председника Јухаса са активностима ове институције које су до сада спроведене, као и са онима које су у току и које се планирају, посебно наглашавајући изузетно добру сарадњу са националним саветима националних заједница у областима у којима се потребе националних заједница и надлежности покрајинског омбудсмана укрштају.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман ће и даље наставити са својим редовним активностима у заштити права и слобода грађана, као и раду на њиховом побољшању и унапређењу.

Покрајинска омбудсманка се састала са председником Скупштине АПВ


Одржан састанак са Женским Правосудним ЦентромЗаменица покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке за равноправност полова Снежана Кнежевић састала се са председницом Управног одбора Женског Правосудног Центра, судијом Апелационог суда у Новом Саду Оливером Пејак Прокеш.

На састанку су представљени циљеви и активности Удружења и разматране су могућности будуће сарадње у области родне равноправности и заједничке  борбе против насиља у породици и родно заснованог насиља кроз спровођење едукација/обука и реализовање стручних скупова и конференција.

Женски Правосудни Центар основале су жене судије, окупљене око заједничке идеје да своје знање и искуство уједине и усмере ка остваривању значајних циљева и давања доприноса у области самосталности и независности судија, владавине права, родне равноправности, а све то кроз добровољан, непрофитан, независан и професионални рад.


Посета Геронтолошком центру „Панчево“Покрајинска заштитница грађана доц. др Драгана Ћорић посетила је Геронтолошки центар „Панчево“ у Панчеву дана 11. јула 2024. године.

Повод за посету је наставак дивне сарадње коју имамо са Геронтолошким центром и уважавање напора запослених и директорке установе на активностима које су усмерене да корисници услуга ове институције подстичу и креирају активно старење које подразумева видљивост, ангажованост, допринос и искуство старијих особа друштву као ресурс а не као терет.

На недавно одржаној промоцији публикације „ЗЛАТНИ ЧАС“ у Новом Саду, коју је издао Покрајински заштитник грађана – омбудсман, корисник услуге смештаја у Геронтолошком центру „Панчево“ господин Стојило Јовановић написао је и прочитао своју песму која је посвећена Омбудсману.

Будући да се песма „Омбудсман“ не налази у објављеној публикацији, а заслужује пажњу и поштовање, песма је посебно одштампана у две верзије, урамљена и приликом данашње посете уручена аутору лично од Омбудсманке као израз захвалности али и као сведочење да одлазак у Геронтолошки центар није и не мора значити крај живота већ почетак једног новог поглавља у животу.

Веома је важно да старије особе посматрамо као креативна и стваралачка бића, активне субјекте шире и уже друштвене заједнице и да радимо на подизању свести о томе да старије особе својим искуством, знањем, разумевањем и подршком млађим генерацијама дају значајан допринос бољем функционисању заједнице и развијању међугенерацијске солидарности.

Посета Геронтолошком центру „Панчево“

Стојило Јовановић


Промоција књиге „Племићке породице бачких Буњеваца“Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић је у Суботици присуствовала промоцији књиге „Племићке породице бачких Буњеваца“ аутора Милана Степановића и доц. др Атиле Пфајфера.

Публикација је круна вишегодишњег истраживања аутора, а сам процес настајања књиге је трајао две године. Књига садржи старе и реконструисане грбове буњевачких племићких породица, који су своје титуле добијали искључиво на основу храбрости исказаној у ратовима, и историју свих племићких породица у Бачкој, чинећи значајно сведочанство о животу Буњеваца на овим просторима.

Промоција књиге „Племићке породице бачких Буњеваца“