Please select your page

Вести

Дан сећања на жртве холокауста1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација установљен је 27. јануар као датум када се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста, у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен највећи нацистички концентрациони логор – Аушвиц.

Савремена цивилизација треба истински да живи у складу са  принципима поштовања људских права и основних слобода који су прокламовани Универзалном декларацијом о људским правима. Пут ка миру је и поглед у прошлост, свих нас и свих генерација, јер на тај начин једино можемо извући поуку о томе да се лоша дела не смеју више никада поновити.

Прихватањем различитости, суживота и неговањем толеранције можемо показати да смо одговорни према прошлости и да смо свесни своје обавезе да градимо и развијамо друштво у којем ће се концепт људских права примењивати универзално, без икакве дискриминације, те је обавеза свих да се супротставе сваком облику дискриминације.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман подсећа да је из мржње, нетрпељивости и нетолеранције у Другом светском рату убијено више од шест милиона Јевреја и да такав злочин не сме више поновити.


Посета деце Покрајинском заштитнику грађанаГрупа деце из вртића „Вилењак“ са својим васпитачицама посетила је данас Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана. Том приликом деца су обишла канцеларије и запосленима уручила своје новогодишње честитке. У кабинету покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке доц. др Драгане Ћорић деца су разговарала са омбудсманком, имала прилику да јој поставе питања, као и да чују нешто о раду који обавља.

Улога независних институција за људска права је да предузимају све у својој моћи како би обезбедиле пуно поштовање права детета. Задатак друштва, између осталог, а у складу са општим приницима Конвенције Уједињених нација о правима детета је да призна децу као активне чланове заједнице и друштва, која имају своја интересовања и мишљења. Покрајински омбудсман управо спровођењем оваквих и сличних активности жели да допринесе заштити и унапређењу права детета у нашој земљи.

Посета деце Покрајинском омбудсману


Посета Карловачкој гимназијиПокрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић је у четвртак 12. јануара 2023. године посетила Карловачку гимназију у Сремским Карловцима. После разговора са директором и руководством школе, у Свечаној сали Карловачке гимназије Покрајинска заштитница грађана одржала је предавање свим ученицима и ученицама трећег разреда, у оквиру предмета Основи геополитике на тему „Људска права у геополитици“. Ученици и ученице су интерактивно учествовали у предавању на тему људских права, указано на њихов вредност и значај, где образовно-васпитне и независне институције имају заједнички интерес да посвећено раде на њиховом промовисању, усвајању и унапређењу.


Вакцинација децеПоводом актуелних медијских написа о томе да је у Србији код више деце потврђено присуство малих богиња, Покрајински заштитник грађана – омбудсман изражава забринутост због могућег угрожавања права детета на највиши ниво здравствене заштите а тако и права на живот, опстанак и развој и подржава све релевантне органе и институције у предузимању активности и мера у циљу едукације становништва о значају вакцинације и посебно карактеристикама ММР вакцина.

Омбудсман је претходних година више пута саопштењима указивао на важност вакцинације у остваривању и заштити права детета и организовао јавне трибине са циљем да јавност упозна са научно заснованим и провереним информацијама и тиме допринесе борби против предрасуда и страха од вакцинације, те спречавању слабог обухвата вакцинацијом и настанку епидемија. Омбудсман је упозоравао на чињеницу да обухват деце обавезном вакцинацијом, посебно ММР вакцином, из године у годину опада. Омбудсман подсећа на то да је Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ објавио да је током првих шест месеци 2021. године ММР вакцину примило само 38,8 одсто деце. Нажалост, према актуелним подацима, обухват ММР вакцине на нивоу Србије износи 74,8 одсто, а жељених 95 одсто није постигнуто ни у једном округу. Посебно забрињава податак да је обухват ММР вакцине у Новом Саду у 2022. години износио само 24 одсто, што сврстава овај град при дну обухвата вакцинацијом у Србији.

Омбудсман подсећа на то да се имунизација, као превентивна мера заштите особа, нарочито деце, од заразних болести давањем вакцина сматра једном од најважнијих јавно здравствених мера чије спровођење има приоритет у односу на спровођење свих других мера у области здравствене заштите   Вакцинацијом деце обезбеђује се њихова заштита од последица заразних и потенцијално смртоносних болести. Истовремено, важно је знати да вакцинисане особе не само да штите себе од заразних болести, него спречавају ширење болести унутар заједнице, те се само високим процентом вакцинисаних обезбеђује колективни имунитет. Дугогодишњи висок обухват вакцинама доприноси томе да се неке заразне болести искорене или сведу на ретку појаву.

Спровођење мера заштите становништва од заразних болести законом је утврђено као приоритет у односу на спровођење осталих мера у области здравствене заштите, те је обавезна имунизација (у коју је уврштена и ревакцинација применом ММР вакцине) дефинисана законом као имунизација лица одређеног узраста, као и других лица одређених законом, коју лице које треба да се имунизује, као ни родитељ, не може да одбије, осим у случају постојања медицинске привремене или трајне контраиндикације. Обавезна имунизација посебно је предвиђена као неопходан услов за боравак деце у предшколским и школским установама. Боравак невакцинисаног детета у школи непосредно угрожава право на живот, опстанак и развој све деце. Како је исто резултат занемаривања родитељских дужности да се старају о животу и здрављу и да обезбеде основно школовање детету, у случајевима када ученик уписан у први разред, на дан поласка у школу није вакцинисан, односно није утврђена контраиндикација за имунизацију, о чему је доказе дужан да достави родитељ, школа треба да предузме одговарајуће мере.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман позива све грађане и грађанке, а првенствено родитеље и старатеље да се информишу о вакцинацији деце из проверених извора и на основу научно заснованих чињеница.

Више информација и одговори на бројна питања у вези са вакцинацијом доступни су на страницама Института за јавно здравље Војводине:

Вакцине? - питања и одговори и Вакцине? - Ово је одговор који Вам дају лекари!


Омбудсманка угостила ученицуПокрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић угостила је данас ученицу седмог разреда Основне школе „Жарко Зрењанин“ из Новог Сада, Ксенију Бушковић, која је искористила ову прилику да интервјуише и постави питања која се тичу равноправности полова као и проблема у вези са вршњачким насиљем.

Како је Покрајински заштитник грађана – омбудсман навео да ће у фокусу интересовања поред општих надлежности и послова којима се институција бави, бити права детета и права на ментално здравље, то су управо биле једне од главних тема овог интервјуа. Поред поменутих тема, ученица је такође постављала питања која се тичу феминизма, тзв. родних улога у друштву, али и мизогиније као и мизандрије. Највећи фокус разговора је био на правима грађана, пре свега деце, на заштити од вршњачког насиља, којим ће се Покрајински заштитник грађана - омбудсман бавити у наредном периоду.

Ово је једна у низу од активности у области унапређење и заштите права детета, те ће се у наредном периоду ове активности наставити на целој територији Аутономне покрајине Војводине.