Please select your page

Вести

Скуп поводом Дана сећања на жене жртве насиљаПокрајински заштитник грађана – омбудсман, као координатор мреже „Живот без насиља“, у сарадњи са Министарством правде Републике Србије организовао је 18. маја 2023. године  на Правном факултету Универзитета у Новом Саду скуп под називом „Институционални механизми за сузбијање насиља према женама“.

У уводном делу скупа присутнима су се обратиле покрајинска омбудсманка доц. др Драгана Ћорић, деканка Правног факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Татјана Бугарски, државна секретарка у Министарству правде Републике Србије Бојана Шћепановић, Драгомир Кнежевић, представник Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије и Маја Кнежевић, директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту.

У другом делу скупа учествовали су професионалци који свакодневно у свом раду поступају у случајевима насиља у породици и родно заснованог насиља: Далиборка Војводић Томовић, руководилац Групе за сузбијање малолетничке деликвенције и насиља у породици  из Полицијске управе у Новом Саду, Слободан Јосимовић, заменик Вишег јавног тужиоца у Новом Саду, Дамир Костовски, заменик Основног јавног тужиоца у Новом Саду, Татјана Шуњка, судија Вишег суда у Новом Саду и др Нада Падејски Шекеровић, руководитељка Сигурне женске куће у Новом Саду.

Шест година од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, статистички подаци о насиљу према женама показују да је оно и даље веома распрострањено и да постоје одређени изазови у систему заштите и превенције који се могу превазићи само доследним спровођењем закона, интегрисаним приступом, међусекторском сарадњом и обавезном разменом информација између институција, препознавањем свих фактора ризика од смртног исхода насиља, односно спровођењем адекватне  и континуиране процене ризика.  Такође, важна је улога медија у креирању друштвене свести која ће препознати штетност и недопустивост насиља, али и образовања које подстиче вредности родне равноправности, међусобног поштовања и ненасиља у међуљудским односима.

Скуп „Институционални механизми за сузбијање насиља према женама“ организован је поводом обележавања 18. маја - Дана сећања на жене жртве насиља, а у циљу подстицања и јачања свеобухватне и координисане сарадње државних органа, превентивног деловања у спречавању насиља у породици, као и  пружања правовремене и делотворне заштите свим женама и девојчицама. Осим  представника/ца релевантних републичких и локалних установа, скупу су присуствовали и студенти и студенткиње Правног факултета Универзитета у Новом Саду.

Како би се јавност, али и надлежне институције, стално подсећале на ризик од фемицида и његове последице, Влада Републике Србије је 2017. године 18. мај прогласила Даном сећања на жене жртве насиља након што је у периоду од 16. до 18. маја 2015. године у Србији убијено седам жена.

2023 05 18 Дан сецања на зене зртве насиља 2


Посета Дому за децу и омладину и Националном савету ромске националне мањинеПокрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић, заменик за права националних мањина Јанош Орос, заменик за права детета Милан Дакић и саветница Марија Миладиновић јуче су у Панчеву посетили Дом за децу и омладину без родитељског старања ''Споменак'' и Национални савет ромске националне мањине.

Циљ посете дому за децу без родитељског старања био је стицање непосредног увида у положај  деце и омладине смештене у установама социјалне заштите, а са директором и социјалном радницом разговарано је о тренутним околностима и условима живота и рада у установи, њиховим свакодневним активностима, те о старосној структури корисника, нивоу задовољења њихових узрасно - развојних потреба и степену пружања подршке. Током разговора, посебно су указали на комплексне проблеме с којима се сусрећу у раду, те су разматране могућности у погледу пружања подршке за њихово успешно превазилажење, првенствено се руководећи најбољим интересима деце.

Проблем који је присутан током последњих година у установама социјалне заштите  за смештај деце и омладине, окупира и запослене у овом дому, а односи се на мешовиту структуру корисника, проузроковану све већим бројем деце која захтевају психијатријски третман или константан надзор и негу стручних радника, као и здравствених радника, услед извесних вишеструких поремећаја у развоју или функционисању.

Састанак са представницима Националног савета ромске националне мањине био је прилика за заједничко разматрање актуелних питања релевантних за поменуту националну заједницу и начина на које њени припадници и припаднице сматрају да би институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана могла да допринесе успешнијем остваривању, унапређењу и заштити њихових личних и колективних права.


Посета геронтолошким центримаНастављајући своје редовне активност посете домовима за старе, сараднице Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, Јагода Вјештица и Александра Богојевић, су  5. маја 2023. године посетиле домове за старе у Врбасу и Суботици.

Корисницима домова за старе су представљени рад и надлежност институције, као и начин на који се могу обратити покрајинском омбудсману, где је посебна пажња поклоњена проблему насиља, како га препознати и коме пријавити насиље. 

Као и у  већини сличних домова, корисницима ове врсте услуге социјалне заштите је омогућено низ радних терапија, међу којима се истиче ткачки занат. Вредне руке жена, својим знањем, искуством и креативношћу стварају права уметничка дела која излажу на разним манифестацијама. Активно учешће у решавању свих питања који се односе на њихов живот корисници решавају у раду заједнице корисника, тела у којем поред представника управе дома и сами износе своје предлоге, недоумице, захтеве. Како цене услуга смештаја нису мењане од 2015. године, дом има финансијских проблема, које решавају на разне начине, како сами корисници не би доспели у неповољни положај. У оба дома постоји довољан број запослених и стручних радника.

Посета геронтолошким центрима


Студенти на стручној пракси у просторијама покрајинског заштитника грађана- омбудсманаСтуденти Факултета за правне и пословне студије др Лазар Вркатић у Новом Саду, са одсека пословне психологије и правних наука у току ове недеље су на  стручној пракси у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману.

Студентима је добродошлицу пожелео Милан Дакић, заменик покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке за права детета који је уједно одржао и предавање о надлежностима, организацији и раду Омбудсмана.

У реализацији целонедељне стручне праксе запослени у институцији одржаће студентима низ предавања о људским правима, а рад инститиције приближиће им се кроз примере из праксе.


Апел медијимаПокрајински заштитник грађана - омбудсман изражава забринутост због начина извештавања медија о тешким трагичним догађајима који су нас погодили ових дана, а у чијем су жаришту пре свега деца. Омбудсман још једном изричито апелује на медије да се уздржавају од сензационалистичког извештавања, интервјуисања свих који су непосредно сведочили догађају, а посебно деце, ширења непроверених информација  и  нестручних интерпретација и савета. Одговорност је свих да приликом планирања, доношења одлука и предузимања било каквих активности процењују и промишљају о њиховом утицају  посебно на децу.

Сензационалистичко и неетично извештавање о трагичним догађајима који су се десили доприносе ширењу и продубљивању осећаја страха, несигурности, небезбедности у јавности, као и ширењу предрасуда према особама са тешкоћама у менталном здрављу, а самим тим отварају врата и пут ка новим насилним инцидентима и догађајима. Самим тим, угрожени оваквим садржајима су и деца али и сви остали грађани и грађанке.

Омбудсман позива надлежна тела да хитно предузму све потребне мере које имају на располагању како би се што пре зауставило неетично понашање новинара и медијских гласила.

Омбудсман користи прилику и да апелује на родитеље да не излажу децу медијским садржајима и програмима у којима се понављају и износе нове информације о трагичним догађајима, будући да их могу узнемирити и изнова производити стресно и трауматско искуство код њих.  Исти апел се односи и на све грађане и грађанке - да ни себе саме не излажу превише оваквим стресним садржајима, који само могу појачати њихова осећања страха и нелагодности. Подсећамо да се на нашем сајту налазе већ информације о службама, установама, организацијама које пружају психолошку подршку у кризним ситуацијама и охрабрујемо грађане и грађанке да такав вид подршке користе, посебно у овој ситуацији.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман посебно је забринут због тога што се и ова кризна ситуација и трагични догађај користе да се у јавном простору шире нетачне и нестручне интерпретације и предрасуде о правима детета. Права детета не значе слободу деце да чине шта хоће, напротив, приступ права детета је оно што омогућава и обезбеђује заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривањима у свим контекстима. Генерације данашњих родитеља, просветних радника и радница, одраслих генерално, одрастале су, као и генерације пре њих, у атмосфери у којој се неговала послушност и беспоговорно повиновање ауторитетима. У таквим околностима тешко се развија самосвест код деце, осећај самопоштовања, вредности себе и тога да глас детета нешто значи и вреди – свега оног што чува и штити људско достојанство и интегритет. Право детета да се његов или њен глас чује, није право детета да говори и ради без одговорности према саговорницима, није ни право детета да му се испуњавају све жеље и да се његово мишљење прихвата безусловно. Право детета да се његов глас чује значи поштовање и уважавање детета, значи омогућити детету осећај да је виђено и да га чују, а дете које се тако осећа је дете које развија самопоштовање, личну и друштвену одговорност и поштовање према другима. Данас сви учимо да успостављамо нове и другачије обрасце комуникације са децом и да са њима градимо односе засноване на узајамном поштовању. Због свега тога, концепт дечијих права је изузетно важан и потребан.

Трагични догађаји који су се десили претходних дана позив су сваком од нас да преиспита вредности и поступке које као друштво градимо и негујемо, удео одговорности сваког од нас у стварању атмосфере и амбијента који погодује развоју и ширењу насиља и понајвише на потребу да заштиту детета од насиља, злостављања и занемаривања поставимо као приоритет деловања институција система и друштва у целини.

Смернице новинарима о етичком извештвању о деци и о менталном здрављу: