Please select your page

Апел медијима

Апел медијимаПокрајински заштитник грађана - омбудсман изражава забринутост због начина извештавања медија о тешким трагичним догађајима који су нас погодили ових дана, а у чијем су жаришту пре свега деца. Омбудсман још једном изричито апелује на медије да се уздржавају од сензационалистичког извештавања, интервјуисања свих који су непосредно сведочили догађају, а посебно деце, ширења непроверених информација  и  нестручних интерпретација и савета. Одговорност је свих да приликом планирања, доношења одлука и предузимања било каквих активности процењују и промишљају о њиховом утицају  посебно на децу.

Сензационалистичко и неетично извештавање о трагичним догађајима који су се десили доприносе ширењу и продубљивању осећаја страха, несигурности, небезбедности у јавности, као и ширењу предрасуда према особама са тешкоћама у менталном здрављу, а самим тим отварају врата и пут ка новим насилним инцидентима и догађајима. Самим тим, угрожени оваквим садржајима су и деца али и сви остали грађани и грађанке.

Омбудсман позива надлежна тела да хитно предузму све потребне мере које имају на располагању како би се што пре зауставило неетично понашање новинара и медијских гласила.

Омбудсман користи прилику и да апелује на родитеље да не излажу децу медијским садржајима и програмима у којима се понављају и износе нове информације о трагичним догађајима, будући да их могу узнемирити и изнова производити стресно и трауматско искуство код њих.  Исти апел се односи и на све грађане и грађанке - да ни себе саме не излажу превише оваквим стресним садржајима, који само могу појачати њихова осећања страха и нелагодности. Подсећамо да се на нашем сајту налазе већ информације о службама, установама, организацијама које пружају психолошку подршку у кризним ситуацијама и охрабрујемо грађане и грађанке да такав вид подршке користе, посебно у овој ситуацији.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман посебно је забринут због тога што се и ова кризна ситуација и трагични догађај користе да се у јавном простору шире нетачне и нестручне интерпретације и предрасуде о правима детета. Права детета не значе слободу деце да чине шта хоће, напротив, приступ права детета је оно што омогућава и обезбеђује заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривањима у свим контекстима. Генерације данашњих родитеља, просветних радника и радница, одраслих генерално, одрастале су, као и генерације пре њих, у атмосфери у којој се неговала послушност и беспоговорно повиновање ауторитетима. У таквим околностима тешко се развија самосвест код деце, осећај самопоштовања, вредности себе и тога да глас детета нешто значи и вреди – свега оног што чува и штити људско достојанство и интегритет. Право детета да се његов или њен глас чује, није право детета да говори и ради без одговорности према саговорницима, није ни право детета да му се испуњавају све жеље и да се његово мишљење прихвата безусловно. Право детета да се његов глас чује значи поштовање и уважавање детета, значи омогућити детету осећај да је виђено и да га чују, а дете које се тако осећа је дете које развија самопоштовање, личну и друштвену одговорност и поштовање према другима. Данас сви учимо да успостављамо нове и другачије обрасце комуникације са децом и да са њима градимо односе засноване на узајамном поштовању. Због свега тога, концепт дечијих права је изузетно важан и потребан.

Трагични догађаји који су се десили претходних дана позив су сваком од нас да преиспита вредности и поступке које као друштво градимо и негујемо, удео одговорности сваког од нас у стварању атмосфере и амбијента који погодује развоју и ширењу насиља и понајвише на потребу да заштиту детета од насиља, злостављања и занемаривања поставимо као приоритет деловања институција система и друштва у целини.

Смернице новинарима о етичком извештвању о деци и о менталном здрављу:

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак