Please select your page

Институцију Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана данас је посетио његова екселенција амбасадор Сем Фабрици, нови шеф Делегације Европске уније у Републици Србији. Састанак је уприличен у оквиру прве посете амбасадора Фабриција Новом Саду од његовог ступања на ову дужност, током које је посетио и друге покрајинске и градске институције.  

Проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана - омбудсман упознао је амбасадора Фабриција са историјатом и редовним активностима институције на чијем је челу и изнео своју оцену општег стања људских права у Аутономној покрајини Војводини. Посебна тема биле су досадашње активности и мере које је институција Покрајинског омбудсмана, која ове године обележава 15 година од оснивања, предузела у области заштите мањинских права и слобода.

На састанку је указано на планове Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, пре свега у виду ангажовања на унапређењу доступности бесплатне правне помоћи припадницама и припадницима најрањивијих друштвених група, једном од уставом зајемчених права на чију неједнаку могућност остваривања у АП Војводини је ова институција већ указивала у својим истраживањима из 2011. и 2013. године. Закључено је да су планиране активности Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана и у другим областима рада институције, попут заштите мањинских права, једнако у складу са циљевима зацртаним у претприступним преговарачким поглављима 23 и 24 у оквиру процеса интеграција Републике Србије у ЕУ, што ову институцију чини важним и природним партнером на том путу.     


Покрајински заштитник грађана - омбудсман је у петак, 15. септембра одржао састанак Координационог тима мреже „Живот без насиља” АП Војводине. Координациони тим окупља покрајинске институције и води рачуна о сарадњи и развоју мреже за превенцију насиља у породици. Осим што разматра различите аспекте ангажовања институција у вези са превенцијом и сузбијањем насиља у породици, овај тим сваке године учествује и у светској кампањи „16 дана активизма против насиља над женама”.

Састанку су, поред проф. др Зорана Павловића, покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, заменице за равноправност полова Снежане Кнежевић и саветница у институцији, присуствовали ипроф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност и помоћница Нела Милишић, покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић и њена заменица Жељка Милошевић, Татијана Грнчарски, директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту са сарадницом Марином Вукотић, Светлана Селаковић, помоћница покрајинског секретара за демографију и равноправност полова, као и саветнице у области социјалне заштите Весна Влаисављевић и Соња Михајловић. Представнице Женске парламентарне мреже Скупштине Аутономне покрајине Војводине Стојанка Лекић, Маја Седларевић, Ленка Ердељ и Миа Страјин такође су присуствоале састанку, као и председница скупштинског Одбора за равноправност полова Ана Томанова Маканова, саветница у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Биљана Станковић и сарадница у Заводу за равноправност полова Катарина Крајновић.

Састанак је био посвећен планираним активностима институција у вези са заштитом од насиља у породици, проблемима који постоје у појединим системима и идејама за наставак сарадње. Договорено је да ће Покрајински заштитник грађана - омбудсман организовати састанак са покрајинским родним механизмима како би се разговарало о њиховом положају и могућностима напретка. Посебан скуп биће посвећен и поступању центара за социјални рад у случајевима породичног и родно заснованог насиља и положају запослених у систему социјалне заштите. Имајући у виду да је једна од активности Координационог тима усаглашавање активности свих институција у оквиру светске кампање „16 дана активизма против насиља над женама”, наредни састанак овим поводом биће организован половином октобра, када ће бити договорене конкретне активности и њихов распоред током кампање.Представници Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана учествовали су на представљању Посебног извештаја Заштитника грађана о саветима за међунационалне односе, које је одржано 8. септембра 2017. године у Палати Србија у Београду.
 
Ни после десет година од доношења одредбе Закона о локалној самоуправи о обавези оснивања савета за међунационалне односе у вишенационалним срединама, савети још увек нису свуда заживели, или не заседају редовно, утврдио је Заштитник грађана у свом истраживању.
 
Имајући у виду налазе истраживања по којима чланови савета немају иницијативу и не препознају правила и теме које би разматрали, као и податак да су од 19 градова и општина који су дали препоруке за даљи рад, њих седам као потребе за унапређење рада савета препознали и изричито навели едукације, обуке, семинаре за чланове савета и запослене у органима јединице локалне самоуправе, заменик покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Милан Дакић изразио је спремност ове институције да, управо на овај начин, допринесе јачању положаја савета и развоју функционисања њиховог механизма рада, ради постизања циљева који се тичу остваривања националне равноправности, те уопште заштите и унапређења људских и мањинских права и слобода. У сарадњи са релевантним субјектима, у оквиру редовних активности организовања саветовања, едукација и кампања у области образовања и информисања о људским правима и питањима од значаја за њихово остваривање, Покрајински заштитник грађана - омбудсман ће своје капацитете усмерити и ка доприносу унапређења постојећег стања у овој области, које је прокламовано као један од циљева истраживања.
 

„Насиље у породици није лична ствар. Породица која трпи насиље је породица без срећних чланова. Специфичност насиља у породици је то што је оно најчешће родно засновано. Осим жена, оно се проширује на децу, на старије чланове породице, на школу, на заједницу. Институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана стога сматра да је у циљу превенције ове врсте насиља жртвама потребно обезбедити једноставан, непосредан приступ службама правне помоћи, а надлежне институције и механизме подршке учинити што функционалнијим,” биле су уводне речи проф. др Зорана Павловића, покрајинског заштитника грађана - омбудсмана на отварању данашњег Колегијума ове институције под називом „Насиље у породици из угла остваривања, заштите и унапређења људских права”.

Колегијум Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана представља механизам путем ког изабрана лица и запослени у овој институцији заједнички разматрају актуелна питања у области људских права. Састанцима Колегијума неретко присуствују и гости из органа управе, установа и организација које се баве остваривањем, заштитом и унапређењем људских права на територији АП Војводине.

Полазећи са становишта да је насиље у породици, које је често родно засновано, једна од најнегативнијих појава у савременом друштву и за сваку осуду, данашњи Колегијум одржан је у настојању да се путем размене искустава и знања усмерених ка унапређењу поступања институција по питању превенције ситуација које настају као последица родно заснованог, односно насиља у породици.

О овим темама из разних углова говориле су Даница Тодоров, стручњакиња у области родне равноправности, Јасмина Николић из Виктимолошког друштва Србије, др Зорица Мршевић из Института друштвених наука и др Ксенија Ђурић Атанасијески, стручњакиња у области родне равноправности са Војне академије Универзитета одбране у Београду. Излагања уводничарки односила су се на одговор система на ситуације породичног и родно заснованог насиља, положај жене у поступцима пред институцијама, фемициду као последици родно заснованог насиља и позитивном приступу родној равноправности као друштвеном процесу. Запажања покрајинске мреже „Живот без насиља”, којом Покрајински заштитник грађана - омбудсман координира већ тринаесту годину, изнела је Снежана Кнежевић, заменица за равноправност полова у овој институцији.

У дискусији током Колегијума учестовале су и Снежана Седлар, потпредседница Скупштине АПВ и чланица Одбора за равноправност полова, као и Светлана Селаковић, помоћница покрајинског секретара за демографију и равноправност полова. Потпредседница Снежана Седлар у дискусији је  нагласила досадашњу изузетну сарадњу Скупштине АП Војводине и Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, посебно у оквиру мреже „Живот без насиља”. Помоћница покрајинског секретара Светлана Селаковић указала је на досадашње активности Покрајинског секретаријата усмерене ка превенцији насиља у породици, као и околности под којима се тренутно спроводе пројекти у сектору равноправности полова, од којих највише забрињава чињеница да се, упркос недостатку  стручних запослених у овом сектору и немогућности запошљавања нових кадрова, спроводе све планиране активности у текућој години.

Колегијуму су присуствовале и мр Светлана Бабић, координаторка Женске парламентарне мреже, Стојанка Лекић, председница Одбора за спорт и омладину Скупштине АПВ, Нада Милановић, заменица председнице Одбора за равноправност полова Скупштине АПВ, покрајинске посланице Јелена Јовановић иРајка Лучар. Уз Зорану Антонијевић, саветницу за родну равноправност у Мисији ОЕБС у Србији, заменике и запослене у Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману, међу присутнима су били и председник Удружења локалних омбудсмана Србије и заштитник грађана Општине Бачка Топола Миладин Нешић, Чарна Петричевић, заштитница грађана Града Сомбора и њена зрењанинска колегиница Ана Ковачки. Гости Колегијума били су и студенти Правног факултета Универзитета Привредна академија Нови Сад, који ће своју стручну праксу обављати у Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману.

Након две жустре дискусије о начину функционисања механизама заштите особа које су доживеле насиље, потреби и могућности за ефикаснијим - благовременим и адекватним - кажњавањем његових починилаца, као и детаблоидизацијом ове теме у медијима, на Колегијуму је закључено да је потребно да се све институције  надлежне и одговорне за поступање у случајевима насиља у породици заложе за то да што пре буде донет Закон о бесплатној правној помоћи. Полазећи од чланова 67 и 69 Устава Републике Србије, којима се грађанима јемчи бесплатна правна помоћ, као и помоћ у области социјалне заштите, закључено је и да је потребно да се надлежни Покрајински секретаријат кадровски оснажи како би несметано могао реализовати и активности у области превенције насиља у породици и родно заснованог насиља, као и едукације запослених у покрајинским органима који врше инспекцијски надзор свих органа надлежних за поступање у случајевима са елементима насиља у породици. Едукација о насиљу у породици потребна је и свим запосленима у центрима за социјални рад који раде са странкама како би били у могућности да уоче особе које су га искусиле и да им на правилан начин пруже подршку. Напослетку, учеснице и учесници данашњег Колегијума позвали су сва државна и струковна тела надлежна за праћење рада медија да преузму свој део одговорности и активније се ангажују не само по питању кажњавања оних који на сензационалистички и друштвено неконструктиван начин извештавају о насиљу у породици, него и на заговарању едукације јавности од стране медија о томе како се ова врста насиља може препознати и превенирати, нарочито путем наглашавања позитивних примера особа које су изашле из круга насиља у породици.


Проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана - омбудсман, учествовао је јуче на Округлом столу Форума за етничке односе и Амбасаде Републике Бугарске уприличеном поводом објављивања публикације „Мањинска политика - Подстицање интеграције у Србију”.

Публикација се бави анализом домета и препрека у остваривању Акционог плана Владе Републике Србије о остварвиању права националних мањина, а једна од ауторки текстова је и Ева Вукашиновић, заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту права националних мањина.

Поред проф. Павловића, у раду округлог стола учестововао је и заменик покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту права детета Милан Дакић. Округли сто,  одржан у Аеро клубу у Београду, окупио је стручњаке из области права националних мањина и представнике Националних савета, а скуп је својим учешћем почаствовала и министарка спољних послова и потпредседница Владе Републике Бугарске Екатерина Захаријева.