Please select your page

Драгана Ћорић са сарадником Василијем Зорићем на састанку са представницима општине АпатинПокрајинска заштитница грађана - омбудсманка, доц. др Драгана Ћорић, је дана 15. марта 2024. године била у службеној посети Општине Апатин.

На почетку посете, састала се са председницом општине Дубравком Кораћ, начелницом општинске управе Наташом Ћурчић и помоћницом председнице општине за образовање и омладинску политику Милком Никшић где су разговарали о актуелним проблемима у општини.

Након званичног дела посете Омбудсманка је посетила знаменитости општине, пре свега православни храм Сабор светих апостола у Апатину.

Такође, Омбудсманка је посетила Народну библиотеку "Миодраг Борисављевић" где се састала са директорком библиотеке Сањом Шијан и њеним сарадницима у библиотеци донирала публикације чији је издавач Покрајински заштитник грађана - омбудсман.

Посета је обухватила и обилазак Културног центра Апатин, а у склопу тога посету галерији Меандер и апатинском позоришту, где се Омбудсманка састала са директорком културног центра Данијелом Обрадовић.

Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка се захваљује на гостопримству и радује се будућој сарадњи са општином Апатин.

Заједничка фотографија испред православног храма Сабор светих апостола у Апатину

Заједничка фотографија у Народној библиотеци ,,Миодраг Борисављевић” у Апатину

Заједничка фотографија Омбудсманке Драгане Ћорић и сарадника Василија Зорића са домаћинима општине Апатин

 


Састанак са женама у ЈГСП-уМеђународни дан жена, 8. март, празник је који слави еманципацију жена у савременом друштву и уједно прилика да се подсети да се улагањем у постизање родне равноправности обезбеђује социјална и политичка инклузија, поштовање људског достојанства, економски напредак и друштво у којем свако може да напредује.

Ставови о томе да су одређени послови искључиво женски или искључиво мушки вуку корене у у дубоко укорењеном патријархату и давној историји, када је основна улога жене била улога домаћице. Подела послова према полу је стереотип који деца уче још од обданишта - девојчицама и дечацима сугерише се којим играчкама да се играју и које факултете и професије да бирају. Ипак, жене се данас све више охрабрују да се баве традиционално „мушким занимањима“ и да освајају просторе који им раније нису били доступни, а некада груба граница између родних улога почиње да бледи. Како бисмо разбили родне стереотипе у друштвеном и економском животу, морамо, између осталог, учинити видљивим жене на положајима, позицијама и пословима који важе за „мушке“, и на тај начин подстицати девојчице и девојке да без ограничавања бирају професије. Родна равноправност омогућује свој деци, и девојчицама и дечацима, да остваре свој пун потенцијал.

Поводом обележавања Међународног дана жена покрајинска омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и заменица за равноправност полова Снежана Кнежевић састале су се у Јавном градском саобраћајном предузећу „Нови Сад“ са женама које возе градске аутобусе и које својим примером разбијају стереотипе о типично „мушким“ и типично „женским“ пословима. Иако призор жене за воланом аутобуса још увек представља редак и за многе чудан призор, све већи број жена које се баве овим послом доказ су да се ситуација мења и да све више жена показује интересовање за професије које су раније биле доступне само мушкарцима, али и за занате који су до скоро били традиционално „мушки“. Покрајинска омбудсманка и заменица посетиле су у Ветернику и Агнес Добаи, жену која се бави обућарством и израдом разних предмета од коже, попут каишева, уложака за обућу, ортопедских ципела, кожних наруквица и обуће за бебе и децу.  

Међународни дан жена установљен је у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године, када је 15.000 жена је тражило краће радно време, боље плате и право гласа. Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња Клара Цеткин, а први Дан жена прослављен је 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској. Генерална скупштина УН је 1977. године резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Састанак са женама у ЈГСП-у


Снежана Кнежевић на састанку са турском делегацијомДелегација Турске је, на позив UN WOMEN Србија, боравила  у вишедневној студијској посети Републици Србији која је била посвећена родно одговорном буџетирању.

Јуче, 29. фебруара,  посетили су покрајинске институције које имају кључну улогу у спровођењу родно одговорног буџетирања и који су том приликом  гостима презентовали примере добре праксе на покрајинском нивоу. Присутнима се обратила Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић која се укратко осврнула на  процес увођења родно одговорног буџетирања  у АП Војводини. Искуства у имплементацији овог процеса  и унапређењу родне равноправности  на нивоу АП Војводине представиле су Татјана Радојевић саветница и лице задужено за родну равноправност у Покрајинском секретаријату за финансије, Ђенђи Селеши, помоћница у Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Снежана Кнежевић,  заменица покрајинске заштитнице грађана - омбудсманке.   

Делегацију Турске чинили су представници Министарства породице и социјалних услуга, Министарства трезора и финансија, Одбора за једнаке могућности за жене и мушкарце и Одбора за планирање и буџет.

Заједничка фотографија присутних на састанку


доц. др Драгана Ћорић и проф. др матеј Савић на састанкуИнституцију Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана је 26. фебруара 2023. године посетио проф др. Матеј Савић, професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци.

Посета је реализована у оквиру рада на краткорочном научном и развојном пројекту „Образовање младих као механизам заштите људских права - развој заједничког курикулума“,  којим руководи покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић.

У оквиру посете разговарано је о сарадњи између Факултета и Омбудсмана, размени  штампаних и других издања, те успостављању чвршћих веза између институција.


Графички приказ са насловне стране публикацијеПокрајински заштитник грађана – омбудсман одржао је јуче, 21. фебруара 2024. године, промоцију публикације „75 ГОДИНА УНИВЕРЗАЛНЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА“, у Амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду.

Промоцију је отворила и њом модерирала Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић, изразивши захвалност свим присутним гостима.

Указала је на значај Универзалне декларације о људским правима, као основном документу на чијим се принципима заснивају касније донети међународни документи. Људска права постала су „неотуђива и универзална, свако људско биће има право на живот, слободу и безбедност, рађа се слободно и једнако у достојанству и правима која припадају свакоме, без обзира на расу, боју коже, пол, језик, вероисповест, политичко или друго уверење, национално или друштвено порекло, имовину или било које друго својство“ .

Седамдесет пет година након усвајања Универзалне декларације, и поред значајног напретка и изграђеног система заштите људских права у многим земљама, сведоци смо бројних примера угрожавања људских права на глобалном нивоу, а тиме и урушавања већ достигнутих тековина у овој области. Управо кршења људских права изнова подсећају на значај поштовања одредаба Декларације и потребу континуираног рада на њиховом унапређењу и подизању свести о њиховом значају.

Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка указала је на богатство различитости и заједничког живота свих заједница које живе у Аутономној покрајини Војводини. Етничке, језичке, културолошке и верске разлике вредности су које је потребно штитити од било каквог облика дискриминације. Истакла је да, у оквиру својих надлежности, Омбудсман прати примену међународних прописа и континуирано ради на унапређењу људских и мањинских права.

У циљу побољшања стања у овој области омбудсманка указује на значај едукације о људским правима, те преводом Универзалне декларације о људским правима на више језика жели да допринесе и омогући припадницима националних мањина информисање о садржини овог значајног међународног документа на њиховом, матерњем језику.

Промоцији су присуствовали представници и представнице: Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Матице српске, националних савета националних мањина и Јеврејске општине Нови Сад, завода за културу националних заједница, факултета, локалних омбудсмана, адвоката, судова, невладиних организација, студената и других установа и организација.

Скупу су се обратили председник Матице српске проф. др Драган Станић, председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк и др Ивана Иванић, професорка румунског језика на Филозофском факултету у Новом Саду. Говорили су о значају изучавања матерњег језика, културе и поштовања различитости у мултикултуралним срединама.

Управо је 21. фебруар – Међународни дан матерњег језика, дан када се међународна заједница подсећа на значај заштите и очувања матерњег језика, као најважнијег елемента културног и националног идентитета.

Драгана Ћорић држи уводни говор у сали Ректората