Please select your page

Округли сто о улози јавног тужиоца у успостављању сарадње институција у борби против фемицидаУочи 18. маја - Националног дана сећања на жене жртве насиља, Покрајински заштитник грађана - омбудсман, као координатор мреже "Живот без насиља", организовао је округли сто чија је тема била фокусирана на улогу јавног тужиоца у успостављању сарадње институција у борби против насиља над женама и насиља у породици, са посебним нагласком на превенцију фемицида.

Према информацијама прикупљеним путем медијских извештаја, од почетка године, седам жена је убијено на територији АП Војводине у контексту породично-партнерског насиља, а у једном случају, у пожару породичне куће пронађена су тела супружника где се сумња да је муж убио супругу, након чега је извршио самоубиство. Округли сто окупио је јавне тужиоце са територије АП Војводине, будући да управо они, кроз рад група за координацију и сарадњу, руководе и координирају размену информација између различитих актера у заштити од насиља у породици. Фокус је био на размени искуства у превазилажењу изазова у пракси, мишљења и унапређења активности које доприносе бољој процени ризика и унапређењу координисаног рада и сарадње институција у спречавању насиља у породици, насиља према женама и фемицида. Учесници/це су, између осталог, препознали потребу да се што пре изради правилник о сарадњи којим се одређују обавезе и сарадња државних органа и установа надлежних за примену Закона о спречавању насиља у породици у смислу одредаба поменутог закона.  Такође, један од предлога са овог скупа је сазивање ванредних конференција случаја у свим случајевима фемицида са циљем утврђивања евентуалних пропуста органа и институција, и унапређења сарадње и поступања у свим случајевима насиља у породици.  На скупу је истакнут значај цивилног сектора када је у питању пружање специјализованих услуга женама жртвама насиља, као и потреба за континуираним едукацијама професионалаца који поступају у случајевима насиља у породици.

Представницима/цама основних јавних тужилаштава са територије АП Војводине обратиле су Бојана Шћепановић, државна секретарка у Министарству правде Републике Србије, др Јасмина Киурски, јавни тужилац Врховног јавног тужилаштва, као и Татјана Лагумџија, в.д. главног јавног тужиоца у Апелационом тужилаштву у Новом Саду.

Влада Републике Србије је 2017. године 18. мај прогласила Даном сећања на жене жртве насиља како би се јавност, али и надлежне институције, стално подсећале на ризик од фемицида и његове последице, нарочито након што је у периоду од 16. до 18. маја 2015. године током 72 сата у Србији убијено седам жена.

Округли сто о улози јавног тужиоца у успостављању сарадње институција у борби против фемицида


Фотографја са обукеПокрајински заштитник грађана – омбудсман, у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), организовао је данас на Правном факултету Универзитета у Новом Саду једнодневну обуку за студенте и студенткиње који учествују у раду Правне клинике за борбу против насиља у породици.

Циљ обуке био је вишеструк: унапређење нивоа знања и сензибилитета студената и студенткиња о родним улогама, родним стереотипима и институционалном одговору на насиље према женама, као и развој разумевања о родно заснованом насиљу према женама и улози правника/ца у његовом сузбијању.

Кроз интерактивне дискусије, презентације и рад у малим групама, учесници/це су имали прилику да стекну дубље разумевање комплексности проблема насиља према женама и изазова са којима се суочавају жртве насиља. Нагласак је стављен на промоцију родне равноправности и оснаживање младих правника/ца у препознавању, спречавању и суочавању са насиљем према женама у свим његовим облицима. Родни стереотипи, правни оквир заштите од насиља према женама, узроци и последице насиља, процена ризика и планирање мера, мултисекторска сарадња и етичко медијско извештавање биле су само неке од тема које су обрађене током обуке.

Обука је реализована кроз пројекат „Заустављање насиља - оснаживање промена” (енг. Ending Violence - Empowering Change) који спроводе UNICEF, UN Women, UNFPA и UNDP у партнерству са Владом Републике Србије, уз подршку Владе Шведске,  и уједно представља једну од заједничких активности Правне клинике за борбу против насиља у породици  Правног факултета Универзитета у Новом Саду и Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, као координатора Мреже „Живот без насиља“, на основу потписаног Споразума о сарадњи ове две институције активности у овој области.

Фотографија са обуке


Новосадска недеља поносаПокрајинска заштитница грађана – омбудсмана присуствовала је данас 13. маја 2024. године свечаном отварању Новосадске недеље поноса и изложбе „Аркадија – Где смо били“ у просторијама Омладинског центра „ОПЕНС“. Пет година од прве Новосадске недеље поноса,  главни циљ је и даље борба за једнакост и борба против дискриминације, те је ове године са 19 различитих догађаја и овогодишњим слоганом одувек смо ту, акценат стављен на мање видљиве делове наше заједнице.

Новосадска недеља поноса 2024 је подржана кроз пројекат “Борба против дискриминације и промоција различитости у Србији” који је део заједничког програма Европске уније и Савета Европе “Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску”.


Дани социјалне заштите - Учесници конференцијеПокрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић учествовала је  на отварању националне конференције са међународним учешћем „ Дани социјалне заштите“, у  Новом Саду. Конференција се одржава у организацији Центра за социјални рад Града Новог Сада, и траје од 13. до 15. маја 2024. године.

Водећи се изреком да је цело село (подршка целе заједнице) потребно да се одгоји дете (it takes a village to raise a child), које ће касније израсти у човека и члана заједнице, омбудсманка је истакла да систем социјалне заштите је важан део те заједнице у процесима одгајања и подршке појединцима. У центрима за социјални рад  треба да је више стручних радника, и више мотивисаности за рад у овој толико важној помагачкој професији.

Током 2023. године више од 30.000 грађана Новог Сада обратило се за неку врсту помоћи Центру за социјални рад. Како би посао који радници Центра свакодневно обављају био видљивији и како би се повратило поверење које је код једног дела грађана пољуљано, другу годину заредом Центар за социјални рад организовао је међународну конференцију "Дани социјалне заштите". Ове године одржава се под слоганом "Да струка и знање предводе", а у фокусу је старатељска заштита. Осим размене искустава и стручних предавања, циљ конференције је и да се рад и услуге Центра за социјални рад приближе грађанима и поврати поверење у ту институцију које је пољуљано код једног дела јавности.

Конференцији је присуствовала и заменица за заштиту права детета покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке Јоланд Корора, заједно са својим сарадницима и сарадницама из сектора за заштиту права детета.


Дан Европе у СрбијиДан Европе у Србији обележен је пријемом у организацији Делегације Европске уније у Србији у Ботаничкој башти „Јевремовац“ у Београду. Догађају је присуствовала покрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић.

Европа је дом демократских вредности, где је демократија суштински стуб нашег европског идентитета; заштита мањина и људских права, недискриминација, медијски плурализам, владавина права, неки су од наших заштитних знакова, каже амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

Дан Европе прославља се у читавој Европи, а Београд је само један од градова који се сећа Шуманове декларације, која је покренула европску идеју о заједништву и јединству континента. То је један од најзначајнијих празника Европске уније, а слави се мир, јединство и тежња да рат између европских народа буде незамислив. Европљане спаја жеља за бољим животом и просперитетном заједничком будућношћу.