Please select your page

Посета деце Покрајинском заштитнику грађанаГрупа деце из вртића „Вилењак“ са својим васпитачицама посетила је данас Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана. Том приликом деца су обишла канцеларије и запосленима уручила своје новогодишње честитке. У кабинету покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке доц. др Драгане Ћорић деца су разговарала са омбудсманком, имала прилику да јој поставе питања, као и да чују нешто о раду који обавља.

Улога независних институција за људска права је да предузимају све у својој моћи како би обезбедиле пуно поштовање права детета. Задатак друштва, између осталог, а у складу са општим приницима Конвенције Уједињених нација о правима детета је да призна децу као активне чланове заједнице и друштва, која имају своја интересовања и мишљења. Покрајински омбудсман управо спровођењем оваквих и сличних активности жели да допринесе заштити и унапређењу права детета у нашој земљи.

Посета деце Покрајинском омбудсману


Посета Карловачкој гимназијиПокрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић је у четвртак 12. јануара 2023. године посетила Карловачку гимназију у Сремским Карловцима. После разговора са директором и руководством школе, у Свечаној сали Карловачке гимназије Покрајинска заштитница грађана одржала је предавање свим ученицима и ученицама трећег разреда, у оквиру предмета Основи геополитике на тему „Људска права у геополитици“. Ученици и ученице су интерактивно учествовали у предавању на тему људских права, указано на њихов вредност и значај, где образовно-васпитне и независне институције имају заједнички интерес да посвећено раде на њиховом промовисању, усвајању и унапређењу.


Омбудсманка угостила ученицуПокрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић угостила је данас ученицу седмог разреда Основне школе „Жарко Зрењанин“ из Новог Сада, Ксенију Бушковић, која је искористила ову прилику да интервјуише и постави питања која се тичу равноправности полова као и проблема у вези са вршњачким насиљем.

Како је Покрајински заштитник грађана – омбудсман навео да ће у фокусу интересовања поред општих надлежности и послова којима се институција бави, бити права детета и права на ментално здравље, то су управо биле једне од главних тема овог интервјуа. Поред поменутих тема, ученица је такође постављала питања која се тичу феминизма, тзв. родних улога у друштву, али и мизогиније као и мизандрије. Највећи фокус разговора је био на правима грађана, пре свега деце, на заштити од вршњачког насиља, којим ће се Покрајински заштитник грађана - омбудсман бавити у наредном периоду.

Ово је једна у низу од активности у области унапређење и заштите права детета, те ће се у наредном периоду ове активности наставити на целој територији Аутономне покрајине Војводине.


Фемицид конференција 2022Покрајински заштитник грађана – омбудсман учествовао је јуче на конференцији под називом „Институционални одговор на фемицид у Републици Србији“ у Дому Народне скупштине Републике Србије у организацији Женске парламентарне мреже и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

Учесници конференције су се кроз три сесије детаљно бавили различитим аспектима борбе против фемицида – од анализе тог проблема у Србији, преко разматрања рада институција и одговара на фемицид, до утврђивања препорука и даљих корака у адекватном одговору и борби против фемицида.

Заменица покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке за равноправност полова Снежана Кнежевић говорила је о мрежи „Живот без насиља“ која је формирана 2005. године на иницијативу Покрајинског омбудсмана и  која  окупља институције и установе које се баве насиљем у породици на територији АП Војводине. Осврнувши се на активности институције Покрајинског омбудсмана у области превенције насиља у породици и фемицида, који, између осталог,  покреће поступке по сопственој иницијативи у случајевима убистава у породично-партнерским односима  на територији АП Војводине обраћањем надлежним институцијама, заменица покрајинске омбудсманке представила је присутнима предлоге  препорука односно будућих корака који би допринели унапређењу институционалног одговора на фемицид.

Фемицид конференција 2022


Седница градског уценицког парламентаДанас је у Скупштини Града Новог Сада одржана прва овогодишња седница Градског ученичког парламента. Отварању Седнице, уз в.д. начелника Градске управе за образовање Радована Ковачевића, присуствовао је и заменик Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за права детета Милан Дакић.

У обраћању ученицима и ученицама, заменик Дакић подсетио је на то да је на иницијативу Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, у мају ове године, закључен споразум о сарадњи ове институције и Градског ученичког парламента у Новом Саду, те да су у претходном периоду представници овог тела активно учествовали на више стручних и едукативних скупова, округлих столова и трибина у организацији Омбудсмана представљајући глас деце и младих. Младим парламентарцима и парламентаркама пожелео је успешан рад и нове заједничке активности у области заштите и унапређења права детета.

Градски ученички парламент у Новом Саду је једини парламент у Републици Србији који окупља ученике основних и средњих школа са територије јединице локалне самоуправе у циљу заједничког настојања да се ученицима и ученицима обезбеди укључивање и пуна партиципација у друштву, живот у сигурном и безбедном окружењу и остваривање највишег степена њихових људских, личних и развојних потенцијала.