Please select your page

Фото: За веће учешће особа са инвалидитетом у политициПредставница Покрајинског заштитник грађана - омбудсмана Јагода Вјештица, виша саветница, присуствовала је јуче конференцији под називом Учешће особа са инвалидитетом у политици и на изборима.

Конференцију су заједничким напорима организовале Балканска независна мрежа у области инвалидности и Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права са циљем подизања свести о ограниченом учешћу особа са инвалидитетом у политичким и изборним активностима на западном Балкану и одређивањем мера, које би демократске институције учиниле инклузивнијим за особе са инвалидитетом.

У раду конференције су учествовали истакнути активисти у области права особа са инвалидитетом, представници организација које окупљају особе са инвалидитетом, чланови академске заједнице и стручњаци међународних институција, укључујући Комитет УН за права особа са инвалидитетом.


Фото: Приближавање Покрајинског омбудсмана младима, Зрењанин и ПанчевоПокрајински заштитник грађана – омбудсман је 11. и 15. октобра 2018. године одржао састанке у Зрењанину и Панчеву и тако завршио први круг разговора, планираних за текућу годину, са представницима канцеларија за младе, удружења младих и удружења за младе са територије АП Војводине.

Том приликом Покрајински омбудсман се упознао са радом ових удружења и проблемима са којима се млади суочавају, док су учесниици састанка имали прилику да се упознају са улогом и овлашћењима институције Омбудсмана. Резултат састанака поред идентификовања међусобних снага јесу и предлози могуће сарадње. Тако је на састанку у Зрењанину са председницом уније парламената свих средњих школа у Зрењанину договорено да ће Покрајински омбудсман члановима парламената одржати час о људским правима, док је на састанку у Панчеву указано на проблем нетранспаретности конкурса за избор координатора канцеларије за младе, као и непостојање локалног акционог плана за младе у Панчеву. Такође указано је и на недостатак простора и материјалних средстава за рад удружења, па самим тим и мотивисаности за учествовање у доношењу локалних одлука у области унапређења положаја младих.

Фото: Приближавање Покрајинског омбудсмана младима, Зрењанин и Панчево

Састанцима су, поред заменикаПокрајинског заштитника грађана – обмудсмана за права детета Милана Дакића и сарадница, присуствовали представници следећих удружења младих и удружења за младе: Ротарацт цлуб Зрењанин, Удружење грађана „Здрав живот“ Зрењанин, представници уније парламената свих средњих школа у Зрењанину, Креативни културни клуб Старчево, Одред извиђача „Надел“ Старчево, Женска мировна група – Панчево, Кретивни омладински центар Панчева за борбу против сиде „Компас“, Удружење „На пола пута“ Панчево, Покрет Горана и центар волонтера Панчево, Дом омладине Панчево, Асоцијација за младе Панчево, Удружење „Цоннецтинг“ Панчево, Центар за едукацију и лични развој „Психогенеза“, као и представници Канцеларије за младе Зрењанин, помоћник градоначелника Града Зрењанина за спорт, омладину и туризам Симо Салапура, посланик Скупштине АП Војводине Марко Шијан, представник Савета за младе Града Зрењанина, члан Градског већа Панчева задужен за културу и омладину Немања Ротар и Биљана Миоч испред Градске управе Панчева. 


Фото: Октобарски правницки даниПокрајински заштитник грађана - омбудсман проф. др Зоран Павловић учествује на 15. међународном саветовању правника “Октобарски правнички дани” на којем ће се обратити учесницима и посебно излагати на тему „Брак и породица као објект заштите у кривичном законодавству Србије“.

Овогодишње саветовање одржава се 12. и 13. октобра ове године на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци, у организацији ове високошколске установе и Удружења правника Републике Српске, а уз учешће више од 500 правника из Босне и Херцеговине и иностранства. Пленарно заседање о сталној теми „Изградња и функционисање правног система“ биће одржано у амфитеатру Правног факултета, након чега ће овај међународни научни скуп наставити рад у пет катедри и то: државноправна, управноправна и радноправна; грађанскоправна; привредноправна; међународноправна и кривичноправна катедра.


Фото: Обука посланика о правима детета

Покрајински заштитник грађана почетком недеље реализовао је тродневну обуку о правима детета за посланике Скупштине АП Војводине. На свечаном отварању, посланицима су се обратили покрајински заштитник грађана - омбудсман проф. др Зоран Павловић, директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ms. Regina De Dominicis, помоћник градоначелника Града Зрењанина Душко Радишић и начелница Средњобантског управног округа Снежана Вучуревић.

У свом обраћању посланицима, омбудсман Павловић истакао је да је за пуно остваривање права детета значајно то да одговорни за креиране и спровођење политика на највишим државним нивоима буду упознати са концептом права детета, како би га интегрисали у свој рад и стратешке активности. "Стога, сматрам да је од посебног значаја учествовање посланица и посланика Скупштине АП Војводине у обуци која је усмерена на унапређивање положаја детета у нашој земљи и да ће вам знања која ћете понети са ове обуке бити смернице за предузимање одговарајућих корака у пословима који се односе на усклађивање законодавства и стратешких активности са принципима и одредбама Конвенције о правима детета, буџетска издвајања за децу, формирање тела и јачање механизама за остваривање права детета, али и све друге послове од значаја за област права детета".

Директорка Уницефа у Србији Ms. Regina De Dominicis захвалила се Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману на иницијативи и организацији овако значајног семинара. "Примарна одговорност у промоцији и осигурању пуног остваривања права детета је на владама држава, али парламент је тај који има моћ да креира стварне и одрживе промене за децу." Она је указала на то да је парламент тај који обликује законе, осигурава њихову адекватну примену и усваја буџете који утичу на животе деце. "Ви, чланови парламента можете постављати тешка питања, захтевати одговоре и позивати владу, привредни сектор и цивилно друштво на одговорност. Када ви говорите у име деце, ваш глас одјекује".

Помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић поздравио је присутне и изразио захвалност због тога што је баш Град Зрењнин одабран за место обуке посланика у току Дечје недеље. Том приликом представио је бројне активности које Град Зрењанин реализује за децу и са децом, као што су, између осталог, организовани разговори представника и представница ученичких парламената са одборницима Скупштине Града.

Посланице и посланике поздравила је начелница Средњобантског управног округа Снежана Вучуревић подсећајући на то да мото Дечје недеље у којој се одржава обука посланика, а који гласи "Моје је право да живим срећно и здраво - за одрастање без насиља" буде путоказ свима нама у предузимању обавеза и одговорности за што потпуније остваривање права детета у нашој земљи.

Фото: Обука посланика о правима дететаПосланице и посланици имали су прилику да слушају предавања др Иване Стевановић, директорке института за криминолошка и социолошка истраживања на тему "Правда по мери детета", заменика покрајинског омбудсмана Милана Дакића о механизмима заштите и остваривања права детета и значаја интердисциплинарног приступа за унапређење права детета, проф. др Иване Михић са Филозофског факултета у Новом Саду о значају улагања у рани развој, Биљане Младеновић, економске аналитичарке Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе РС на тему изазови у идентификовању и процени издвајања за децу у Србији, а били су и учесници неколико радионица с циљем упознавања и разумевања права детета и проблемима у њиховом остваривању.

Осим унапређења информисаности и знања посланика и посланица Скупштине АП Војводине о правима детета, очекујемо да ће резултати обуке бити покретање иницијативе у војвођанском парламенту за формирање парламентарне мреже за децу, као и иницијативе за увођење буџетирања по мери детета.

Фото: Радионица са ученицима о правима дететаДанас Покрајински заштитник грађана – омбудсман одржао је едукативну радионицу о правима детета с ученицима четвртих разреда у Основној школи „Вук Караџић“ у Вршцу. Том приликом заменик омбудсмана за права детета Милан Дакић упознат је са проблемима школе око реализације санације објекта установе. 


Фото: Међународна конференција омбудсманПокрајински заштитник грађана - омбудсман учествовао је на Међународној конференцији омбудсмана која је у организацији Удружења локалних омбудсмана Србије (УЛОС) и уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) одржана 27. и 28. септембра 2018. године у Бачкој Тополи.

У оквиру основне теме скупа „Досадашња искуства и правци даљег развоја омбудсмана“, а у циљу даљег унапређења рада ове институције, појединачним излагањима, разменама мишљења и вођеним дискусијама, сагледани су постојећи али и могући модели сарадње, бољег умрежавања и јачања интегритета. Квалитету рада овог догађаја допринели су и чланови академске заједнице, професори факултета и сарадници научних института, представљајући значај институције омбудсмана у правном систему Републике Србије, те посебно улоге и доприноса омбудсмана развоју родне равноправности и заштити права етницитета.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман своје излагање посветио је сарадњи и односу наше институције и локалних омбудсмана из градова и општина у АП Војводини. Говорећи о почецима и развоју институција омбудсмана у Републици Хрватској и Републици Црној Гори, драгоцена искуства из свог рада са учесницима су подели г-ђа Теодора Матејин из Пучког правобранитеља и г-дин Шућко Баковић, заштитник људских права и слобода Црне Горе.

У радном делу конференције било је речи и о моделима, анализи и потреби уједначавања одлука о оснивању локалних омбудсмана, као и посебним питањима заштите права пред Уставним судом, заштите права грађана у поступцима јавних извршитеља, односа са адвокатима и другим темама од значаја за свакодневни живот грађана.

У уводном, свечаном делу конференције својим присуством и обраћањем учесницима подршку у даљем раду институције дали су г-дин Андреа Орицио, амбасадор мисије ОЕБС-а у Србији, повереница за равноправност г-ђа Бранкица Јанковић, заменик Заштитника грађана Републике Србије г-дин Роберт Сепи, као и покрајински заштитник грађана - омбудсман проф. др Зоран Павловић.