Please select your page

Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Дан сећања на жртве холокауста1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација установљен је 27. јануар као датум када се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста, у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен највећи нацистички концентрациони логор – Аушвиц.

Савремена цивилизација треба истински да живи у складу са  принципима поштовања људских права и основних слобода који су прокламовани Универзалном декларацијом о људским правима. Пут ка миру је и поглед у прошлост, свих нас и свих генерација, јер на тај начин једино можемо извући поуку о томе да се лоша дела не смеју више никада поновити.

Прихватањем различитости, суживота и неговањем толеранције можемо показати да смо одговорни према прошлости и да смо свесни своје обавезе да градимо и развијамо друштво у којем ће се концепт људских права примењивати универзално, без икакве дискриминације, те је обавеза свих да се супротставе сваком облику дискриминације.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман подсећа да је из мржње, нетрпељивости и нетолеранције у Другом светском рату убијено више од шест милиона Јевреја и да такав злочин не сме више поновити.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак