Please select your page

Најаве

Најава три грбаПокрајински заштитник грађана и Удружење „Храбриша“ организују Округли сто „Унапређење механизама здравствене заштите деце са ретким неуротрансмитерским болестима, потешкоћама у развоју и хроничним обољењима у предшколским установама“. Округли сто биће одржан у петак, 4. новембра 2022. године, на  4. спрату зграде Воде Војводине, са почетком у 10 часова.

Права детета подразумевају целовит приступ и ниједно право не може се посматрати као важније од другог. Свако дете има право на развој својих потенцијала до крајњих граница, односно на приступ образовању, игри, дружењу са вршњацима. Пројекат Удружења “Храбриша” који је посвећен доприносу унапређења квалитета превентивно – здравствене заштите деце са ретким неуротрансмитерским, хроничним незаразним болестима и потешкоћама у развоју у образовном систему. Покрајински заштитник грађана – омбудсман види као допринос бољој укључености ове групе деце у предшколске установе, те је одлучио да своју подршку поменутим залагањима пружи организовањем овог стручног скупа.

Позивамо медије да извештавају о овом догађају. 

Време предвиђено за давање изјава је од 9.30 до 10.00 часова.

Агенду можете преузети у прилогу.

Преузмите документа:
Download this file (Агенда-Округли-сто-04112022.pdf)Агенда536 kB

20 годинаОве године, у децембру месецу, навршиће се двадесет година од доношења одлуке о оснивању Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана.

У жељи да на пригодан начин обележи овај јубилеј, Покрајински омбудсман ће у среду, 26. октобра, у Великој Сали Скупштине АП Војводине, уз пригодан уметнички програм, организовати свечани скуп на коме ће се говорити о историјату, значају, улози Покрајинског омбудсмана у заштити и унапређењу људских права, као и о проблемима и изазовима са којима се ова институција суочавала у свом дводеценијском раду.


Најава конференцијеПокрајински заштитник грађана – омбудсман организоваће у понедељак, 6. децембра, годишњу конференцију мреже „Живот без насиља“.

Конференција под називом „Подршка жртвама родно заснованог насиља – унапређење свеобухватне заштите“ одржаће се у Новом Саду са почетком у 10.00 часова (сала на 4. спрату ЈВП „Воде Војводине“, Булевар Михајла Пупина 25) и онлајн преко Зум апликације.

У раду конференције учествоваће представници центара за социјални рад, правосудних органа, здравствених и других институција и организација које се баве насиљем у породици и родно заснованим насиљем.

На овогодишњој конференцији говориће се о унапређењу нормативног и стратешког оквира у области родне равноправности и спречавања родно заснованог насиља и насиља у породици. Теме ће бити и насиље над вишеструко дискриминисаниим женама, насиље над старијим женама, медијско извештавање о родно заснованом насиљу, сексуално насиље над девојчицама и женама, као и рад са починиоцима насиља.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман користи прилику да позове све заинтересоване да прате овај догађај.

На дан одржавања скупа, 6. децембра 2021. године, истом се може приступити преко следећег линка и приступне шифре:

https://us06web.zoom.us/j/84460672501?pwd=S0tWd0J0TUVRV3l4UlNqRGVQU3RUQT09

Meeting ID: 844 6067 2501

Passcode: ombudsman

Изјаве организатора конференције могу се узети двадесет минута пре почетка скупа.

Програм конференције можете погледати у прилогу.

Преузмите документа:
Download this file (агенда.pdf)Агенда конференције298 kB

Трибина Култура слободног временаЗбог значаја који имају за целокупни развој и здравље деце, одмор и слободно време, учешће у игри и рекреативним активностима, слободно учешће у културном животу и уметности су право установљено Конвенцијом УН о правима детета. Држава је преко својих институција дужна да поштује и да подстиче право детета на пуно учешће у културном и уметничком животу и да сваком детету обезбеди једнаке могућности за културне, уметничке, рекреативне и слободне активности.

Начин на који деца, млади и породице проводе време мења се развојем друштва и у значајној мери је под утицајем актуелних друштвених и културолошких чинилаца. Да ли су технолошки и индустријски напредак подстакли и омогућили квалитетније провођење слободног времена за децу и савремену породицу? Да ли је за квалитетан развој детета важнија слободна игра или подстицај кроз различите усмерене активности? Да ли родитељи/старатељи, образовно-васпитне установе и заједница обезбеђују довољно квалитетних прилика деци и младима да развијају своје људске потенцијале кроз слободне активности и у слободно време? Да ли су сваком детету једнако доступни одговарајући садржаји и активности у провођењу слободног времена? Где су замке за децу и родитеље при избору слободних активности и шта је важно да знамо да бисмо креирали и развијали културу слободног провођења времена за добробит детета?

Учесцници трибине су:

🔸 Проф. др Ивана Михић, професорка развојне психологије, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду
🔸 Снежана Голић, педагог, Развојни центар „Фактор“, оснивачица Театра за децу "Искрице"
🔸 Ања Алексић, ученица 4. разреда Гимназије "Светозар Марковић", представница Градског ученичког парламента
🔸 Вукашин Ђиновић, ученик 4. разреда Гимназије "Јован Јовановић Змај", представник Градског ученичког парламента

🔸 Модераторка: Светлана Нешић Бајго, психолошкиња, саветница у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману
🔸 Организатор: Покрајински заштитник грађана - омбудсман

📍 Дигитални омладински центар Градске библиотеке у Новом Саду / Војводе Путника 1 / Нови Сад
⏰ Видимо се у понедељак 17. октобар у 18 часова!

Трибина се одржава у оквиру 7. Фестивала менталног здравља.

Позивамо родитеље, наставнике, децу, младе, представнике институција и све заинтересоване који раде за децу и са децом да дођу на Трибину и да заједно промишљамо о томе на који начин можемо и треба да подржимо децу у квалитетном и здравом начину провођења слободног времена.

🔗Целокупан програм можете погледати на линку: https://izjzv.org.rs/app/FMZ/


Међународни дан толеранцијеПокрајински заштитник грађана – омбудсман обележиће 16. новембар, Међународни дан толеранције, пригодним догађајем са почетком у 10.00 часова путем зум-апликације.

Том приликом ће бити речи о толеранцији као потреби и реалности у савременом демократском друштву, представиће се пројекат Покрајинске владе под називом „Афирмација мултикултурализма и толеранције“, као и програми за очување, подстицање и развијање толеранције у АП Војводини, а представници пет организација ће презентовати своје пројекте у овој области.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман користи прилику да позове све заинтересоване да прате овај догађај.

На дан одржавања скупа, 16. новембра 2021. године, истом се може приступити преко следећег линка и приступне шифре:

https://us06web.zoom.us/j/86108631830?pwd=cnoxYk5Wd0RIV2JmYXY5UlVOMGFwQT09
Meeting ID: 861 0863 1830
Passcode: ombudsman


Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак