Please select your page

Најаве

фб НАЈАВА ЦИР

Особе са инвалидитетом у Србији се суочавају са мноштвом проблема – игнорацијом, омаловажавањем, дискриминацијом, насиљем, сиромаштвом, незапосленошћу, социјалном невидљивошћу, изолацијом и рестриктивном прописима који отежавају остваривање њихових образовних, здравствених, социјалних и културних права. Посвећен заштити и унапређењу људских права, Покрајински заштитник грађана – омбудсман организује округли сто под називом „Од пацијента ка грађанину“.

Округли сто ће се одржати у уторак, 20. марта, у Плавој Сали Скупштине града Новог Сада, улица Жарка Зрењанина 2, са почетком у 10.00 часова.

Поред покрајинског омбудсмана и његових сарадника, на округлом столу ће учествовати: др Дамјан Татић, члан Комитета УН за права особа са инвалидитетом, Вера Гркавац, начелница Управе за социјалну и дечију заштиту, др Милка Будаков, заменица покрајинског секретара за за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Славица Марковић, експерткиња из области образовања особа са инвалидитетом, Јосип Влчек, председник координационог одбора организација особа са инвалидитетом града Новог Сада, Јулијана Чаталинац, из Центра за за самостални живот особа са инвалидитетом и Марија Парњицки из ЕХО-а, Нови Сад
Агенду округлог стола можете погледати у прилогу.

Будући да положај особа са инвалидитетом, као и проблеми у остваривању њихових права, представљају легитиман предмет интересовања јавности, покрајински заштитник грађана позива медије да јавност информишу о раду округлог стола.

Време за давање изјава је ограничено на 30 минута пре почетка скупа и у том временском оквиру проф. др Зоран Павловић, покрајински омбудсман, одговараће на питања новинара.

Преузмите документа:
Download this file (дневни-ред-20032018.pdf)Дневни ред округлог стола186 kB

фб НАЈАВА ЦИР

Проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана, посетиће у понедељак Сенту. Са представницима локалне самоуправе, Опште болнице, невладиних организација и Завода за културу војвођанских Мађара, покрајински омбудсман, његови заменици/це и сарадници, разговараће о стању људских права у локалној заједници, као и о улози и значају локалног омбудсмана.

У агенди скупа, предвиђени су и разговори о раду Савета за родну равноправност и Савета за децу, затим о правима из области социјалне заштите, искуствима у раду са особама са инвалидитетом, остваривању демографске стратегије, али и добре управе.

Посете локалним самоуправама представљају редован облик активности покрајинског омбудсмана и служе стицању што потпунијег увида у остваривање људских права, проблеме грађана и функционисање органа локалне самоуправе.

Пошто Закон о локалној самоуправи омогућује, али не обавезује јединице локалне самоуправе да образују локалне омбудсмане, ту могућност у АП Војводини је од 2006. године до данас, искористило само неколико локалних самоуправа. Посетом Сенти, као и разговорима са представницима осталих војвођанских општина, покрајински омбудсман жели да укаже на важност омбудсманске заштите људских права и подстакне њену институционализацију и у преосталих 37. јединица локалне самоуправе.


Право на здраву животну средину једно је од основних права које је гарантовано Уставом Републике Србије. У остваривању тог права грађани се суочавају са мноштвом проблема. Приступ здравствено исправној пијаћој води није само један од актуалних проблема, него је проблем који ће у деценијама које долазе бити све озбиљнији. У Србији је све мање извора здраве пијаће воде. Процес загађења вода је дуготрајан и често невидљив, а последице њиховог коришћења су озбиљне, не само са здравственог, него и са становишта привредних активности. Имајући у виду чињеницу да се један део становника Војводине суочава са вишегодишњим проблемом здраве пијаће воде, Покрајински заштитник грађана - омбудсман ће о праву на живот у здравој животној средини расправљати на свом проширеном колегијуму на коме ће, поред изабраних и запослених лица у Покрајинском омбудсману, учествовати и еминентни стручњаци који се баве проблемима вода. 

Колегијум Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана Право на живот у здравој животној средини одржаће се у понедељак, 18. децембра 2017. године са почетком у 10. часова, у Свечаној сали ЈКП „Воде Војводине“, ИВ спрат (Нови Сад, Булевар Михајла Пупина 25).

 

Проширени колегијум Покрајинског заштитника грађана-омбудсмана -

18. децембар 2017. године, Нови Сад

 

ТЕМА : „Право на живот у здравој животној средини“

 

АГЕНДА

 

09.30-10.00  Окупљање учесника и регистрација

 

10.00-10.15  УВОД

 

Поздравна реч:                             

Покрајински заштитник грађана - омбудсман  проф. др Зоран Павловић

Колаж тв прилога о пијаћој води у Војводини, Горан Пејчић РТВ

                              

10.15-11.15  И СЕСИЈА

проф. др. Божо Далмација, редовни професор ПМФ УНС

„Проблеми и решења водоснабдевања становништва  у  АП Војводини“

проф. др Наташа Милић, професор Медицинског факултета УНС

„Резултати НАТО пројекта 2011-2014“

др Мирјана Лабан, помоћница секретара, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне

средине

„Надлежности и активности Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине у обезбеђивању права грађана на здраву животну средину у АПВ „

11.15-11.45  ПАУЗА

 

11.45-13.00  II СЕСИЈА

др Ратко Бајчетић, експерт за управљање водама

„Планирање и изазови у планирању водних ресурса“

 

проф. др Јелена Киурски, професор Факултета за економију и инжињерски менаџмент, УПАНС

„Животни циклус размишљања о уштеди воде за пиће“

проф. др. Мира Пуцаревић, Факултета за заштиту животне средине, ЕДУКОНС

„Нове загађујуће супстанце у животној средини“

Дискусија  и закључци

13.00-14.00 КОКТЕЛ

 

Молимо медије да извештавају о раду колегијума.

Време предвиђено за узимање изјава је 09.30 – 10.00.


фб НАЈАВА ЦИР

Покрајински заштитник грађана – омбудсман у сарадњи са Центром за истраживање етницитета из Београда организује округли сто посвећен делотворном учешћу националних мањина у раду органа јавне власти и јавних служби, настојећи да допринесе сагледавању стања у овој области.

Округли сто се остварује у вези са пројектом који спроводе Центар за истраживање етницитета, Координација националних савета националних мањина и Министарство државне управе и локалне самоуправе, чији је циљ утврђивање предлога одрживих решења за унапређење заступљености националних мањина у јавном сектору.

Присутнима ће се обратити Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана – омбудсман, Горан Башић из Центра за истраживање етницитета, Иван Бошњак, државни секретар и Јене Хајнал, председник Националног савета мађарске националне мањине.

Округли сто ће се одржати у петак, 23. фебруара 2018. године са почетком у 11.00 сати у згради Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана (Булевар Михајла Пупина 25, сала на IV спрату).

Позивамо средства јавног информисања да извештавају! Изјаве за медије ће се давати пре почетка скупа.


Годишња конференција Мреже „Живот без насиља”, у организацији Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана као институције која координира њеним радом, одржаће се по 12. пут у Великој сали Скупштине АПВ у уторак, 12. децембра 2017. године са почетком у 10 часова.

Конференцији под називом „Шест месеци примене Закона о спречавању насиља у породици” присуствоваће преко 120 представница и представника судова и тужилаштава, надлежних покрајинских органа, здравствених и установа социјалне заштите, полиције и организација цивилног друштва.

Циљ овогодишње конференције је да прикаже искуства и успешност примене Закона о спречавању насиља у породици из угла институција, невладиних организација и независних експерата и експерткиња. Конференција се сваке године организује како би се подстакла размена искустава и добрих пракси међу свим инстанцама које се у АП Војводини баве проблемом насиља у породици и родно заснованог насиља. Рад у малим групама осмишљен је тако да подстакне разговор и унапреди разумевање о специфичним модалитетима феномена насиља у породици и према женама, почевши од онога према старијим женама, преко насиља у партнерским везама међу младима и утицаја савремених технологија на његове манифестације, па до фемицида као исхода неадекватне реакције институција. Посебна пажња биће посвећена положају жена које су убиле своје насилнике и питању да ли су оне првенствено жртве родно заснованог насиља, или криминалци?

Програм Конференције налази се у наставку.

Молимо медије да извештавају.

Време предвиђено за узимање изјава је од 9.30 до 10.00 часова.

 

ПРОГРАМ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Конференција „Шест месеци примене Закона о спречавању насиља у породици”

Нови Сад, 12. децембар 2017. године

10.00 – 10.15

Проф. др Зоран Павловић

Покрајински заштитник грађана – омбудсмана

Поздравни говор
10.15 – 10.35

Представник/ца

Савета за сузбијање насиља у породици Владе РС (није потврђено)

Показатељи успешности Закона и активности Савета
10.35 – 10.55

Представник/ца

Републичког јавног тужилаштва

Искуства у раду група за координацију и сарадњу и додатне мере РЈТ
10.55 – 11.15 Проф. др Невена Петрушић Кривично дело насиља у породици – судска пракса
11.15 – 11.35

Вања Мацановић

Аутономни женски центар

Независни извештаји о примени Закона
11.35 – 12.00
Пауза за кафу

12.00 – 13.30

Рад у малим групама

И Насиље у породици према старима са посебним  освртом на старије жене

Уводничарке:

Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије

Надежда Сатарић, удружење „Амити“

 

Модераторка: Јагода Вјештица, сарадница у Покрајинском омбудсману

II Утицај модерних технологија на манифестације породичног насиља

Уводничарке:

Катарина Јонев, Факултет за безбедност, Универзитет у Београду

Вања Мацановић, Аутономни женски центар

 

Модераторка:  Жељка Продановић, сарадница у Покрајинском омбудсману

12.00 – 13.30

Рад у малим групама

ИII Насиље у партнерским везама међу младима

Уводничарке:

Марина Илеш, Аутономни женски центар

Бојана Перић, педагошкиња у Медицинској школи “7. априлу Новом Саду

 

Модераторка: Светлана Нешић Бајго, сарадница у Покрајинском омбудсману

ИВ Фемицид – исход лоше реакције институција?

Уводничари/ке:

Др Зорица Мршевић, научна саветница у Институту друштвених наука

Ивана Перић, СОС Женски центар Нови Сад

 

Модераторка: Снежана Кнежевић, заменица Покарјинског омбудсмана

В Жене које су убиле своје насилнике – жртве или криминалци

Уводничарке:

Светлана Томић Јокић, судија Апелационог суда у Новом Саду

Даница Тодоров, независна експерткиња

 

Модераторка: Наташа Станишић,сарадница у Покрајинском омбудсману

13.30 – 13.45 Пауза
13.45 – 14.15 Презентација закључака рада у групама у пленуму
Велика сала Скупштине АПВ
14.15 – 14.30

Јасмина Николић

Виктимолошко друштво Србије

Запажања и промене у заштити и подршци жртвама породичног насиља
14.30 – 15.15 Дискусија и закључна запажања
15.15 – 16.00 Коктел у Клубу посланика
       

Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак