Please select your page

Покрајински заштитник грађана – омбудсман на основу медијских написа од 4. октобра 2022. године покренуо је поступак по сопственој иницијативи. Након спроведеног поступка и утврђених пропуста у поступању надлежних органа, Омбудсман је свим центрима за социјални рад на територији АП Војводине упутио препоруку да се у сваком случају у којем постоји сумња на насиље у породици свако дете сматра жртвом насиља, без обзира на то да ли је директно изложено насиљу, сведочи насиљу у породици или живи у породици у којој је присутно насиље и да се сходно томе примењују активности и мере заштите и подршке остваривању права детета прописане законом. У сваком случају поступка развода брака, поверавања вршења родитељског права, одређивања модела виђања детета са родитељем са којим не живи, уколико постоје сазнања о насиљу у породици, пуна заштита права и најбољих интереса детета могућа је једино кроз сагледавање целокупних околности у конкретној породици и предузимање активности и мера које обезбеђују целовиту заштиту детета.

Из Препоруке Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана број: I-ЗД-1-46/22б од 29. децембра 2022. године


Мишљење и препорука коју Покрајински заштитник грађана - омбудсман упућује Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова.


Препорука коју Покрајински заштитник грађана упућује Покрајинском секретаријату за здравство, социјалну политику и демографију у вези са уређивањем поступка остваривања права на додатак и увећани додатак за помоћ и негу другог лица деце са сметњама у развоју.


Мишљење које Покрајински заштитник грађана – омбудсман упућује Општини Стара Пазова у вези са доношењем Одлуке о регресирању трошкова за боравак трећег детета у предшколској установи.

Преузмите документа:
Download this file (2015-03-26_мисљење_ЗД19_15_ЗБ.pdf)Мишљење упућено Општини Стара Пазова192 kB

Мишљења Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана упућена Гимназији и економској школи „Јован Јовановић Змај“ у О., Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Просветној инспекцији у О. након спроведеног поступка у вези са спроведеним избором за ученика генерације школске 2013/2014. године у Гимназији и економској школи „Јован Јовановић Змај“ у О.


Примери добре праксе


Несарадња са омбудсманом