Please select your page

20 година рада Омбудсмана Црне Горе - конференцијаЗаменик покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке, Јанош Орос, борави у Подгорици поводом обележавања 20 година рада Заштитника људских права и слобода Црне Горе и учествује на Међународној конференцији коју домаћин организује у сарадњи са ОЕБС-ом на тему Омбудсманске институције у времену криза.

Панели су посвећени разматрању међународних и европских стандарда за институције за заштиту људских права, квалитету националних законодавстава, као предуслова за успешно деловање омбудсмана, односу омбудсманских институција према другим органима власти, улози ових институција у ванредним околностима и њиховом поступању у времену криза, те исходу поступака покренутих пред омбудсманским телима.

Учесници конференције су представници омбудсманских и других институција за заштиту људских права из региона, државних органа, цивилног друштва и међународних организација.


Заједничка фотографијаПокрајинска заштитница грађана-омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и заменица за равноправност полова Снежана Кнежевић присуствовале су обележавању 20 година од оснивања Локалног омбудсмана града Крагујевца.

Тродневни програм обележавања обухватио је свечану академију у Књажевско-српском театру, на којој  је Покрајинском заштитнику грађана-омбудсману уручена захвалница за сарадњу са Локалним омбудсманом града Крагујевца.

Обележавање јубилеја настављено је Конференцијом под називом „Развој и унапређење институције локалног омбудсмана у функцији заштите људских права“ која је одржана на Правном факултету у Крагујевцу, на којој  је  Покрајински заштитник грађана - омбудсман узео учешће радом на тему „Улога Покрајинског заштитника грађана-омбудсмана у стварању и координацији Мрежом „Живот без насиља“.

Програм обележавања јубилеја завршен је одржавањем скупштине удружења омбудсмана на којој су разматрана актуелна питања у раду удружења.

Снежана Кнежевић - предавање Заједничка фотографија


Предавање на трибини о заштити лица са менталним сметњамаКоји све проблеми постоје и на који начин се решавају, а све у погледу заштите лица са менталним сметњама показали су учесници трибине "Заштита лица са менталним сметњама - изазови у раду" у Бачкој Паланци дана 27.9.2023. године.

Трибину је отворила Бранка Дујовић, директорка Центра за социјални рад  општине Бачка Паланка. Након приказа правног оквира којим се регулише ово комплексно питање, приказани су случајеви из праксе и кроз њих и сви проблеми на које наилазе водитељи случајева, као и начини како уз пуно труда, упорности, воље и жеље да помогну лицима са менталним сметњама успевају да позитивно окончају поступке и сместе ова лица у одговарајуће установе.

На основу свега што је приказано на трибини, неспорно се закључује да је потребно да се више пажње посвети заштити лица са менталним сметњама, односно да је неопходно да цео систем социјалне заштите јача међусекторску сарадњу и да уважавајући праксу у раду Центара за социјални рад сви предузимају адекватне мере како би сви поступци били окончани без дуготрајних чекања.  

На трибини су присуствовале Јагода Вјештица, виша саветница и Александра Богојевић, самостална саветница Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана.


Групна фотографијаПокрајински заштитник грађана - омбудсман посетио је 22. септембра удружење жена  „Лаванград“ и удружење грађана „Подунав“ у Бачком Моноштору, удружење жена „Брежанке“ и удружење грађана „Натура“ у Бачком Брегу, као и удружење грађана „Гаково“ у Гакову.

Ове посете представљају наставак претходно започетих активности Покрајинског омбудсмана у циљу приближавања ове институције женама на селу и повећања видљивости њиховог положаја. Покрајински заштитник грађана - омбудсман овим посетама тежи да стекне увид у рад удружења жена са села, у изазове са којима се она суочавају, између осталог у вези са финансирањем активности удружења, а имајући у виду њихов значај за економско оснаживање жена и допринос локалном развоју.

Заменица Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Снежана Кнежевић упознала је чланице и чланове ових удружења са радом и надлежностима институције Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана и указала је на могућности заштите жена посредством ове институције.

Групна фотографија

Групна фотографија

Фотографија ручно израђених производа


Предавачи на трибиниПоводом обележавања Светског дана борбе против Алцхајмерове болести, Српско удружење за Алцхајмерову болест и Удружење за Алцхајмерову болест Нови Сад, организовали су трибину на тему „Превенција деменције“ у петак 22. септембра 2023. године у Новом Саду.

Трибину је отворила мр Надежда Сатарић, председница Управног одбора Српског удружења за Алцхајмерову болест истичући колико је ова болест у порасту у нашем друштву и који су најчешћи разлози и узроци обољевања на жалост све већег броја људи.

Докторица Драгана Балановић Трифуновић, специјалиста опште медицине у свом обраћању на трибини истакла је значај здравствене заштите на примарном нивоу због препознавања раних симптома и узрока откривања деменције и Алцхајмерове болести која се не открива у раном стадијуму управо због недовољне обучености самих лекара али исто тако и изостанка доласка пацијената на редовне контрола приликом узимања терапије које имају за већ постојећа хронична обољења.

Саветник у Националном центру за таленте господин Миодраг Ђукић је истакао да свако треба живети са слоганом „Хајде да живимо“ јер позитивним мислима и жељом за животом подстичемо стварање нових синапси у мозгу и на тај начин одржава се виталност свих генерација. Такође је важно да се у свом животу увек подсећамо лепих искустава и успомена јер оне делују лековито посебно након изазовних тренутака које свако има у свом животу.

Психолошкиња Бранка Кордић, која је тренутно корисница услуга Геронтолошког цента на Бежанијској коси и дугогодишња сарадница удружења НУРДОР из угла своје струке истакла је да је готово једна трећина узрока који доводе до обољења од деменције и Алцхајмера уветована начином живота. Начин живота који подразумева здраве навике, здраву исхрану, редовну физичку активност, боравак у природи, социјално окружење које је подржавајуће је благотворно за дуг и здрав живот у коме се болести, и кад се открију, лакше контролишу не угрожавајући у већој мери квалитет живота.

Милица Митровић Марић, председница УО Удружења за Алцхајмерову болест Нови Сад испричала, која је модерирала на овој трибини изнела је личну причу о изазовима и проблемима са којима се суочавају особе оболеле од деменције и сродници који брину о њима, као и о нужности развоја услуга и сервиса у локалној заједници за оболеле од деменције и сроднике који брину о њима.

Кроз дискусију која је била усмерена на изношење конкретних примера и проблема закључено је би се деменција и Алцхајмерова болест у 40% случајева могла избећи и смањити уколико би се избегавале активности:

- које могу узроковати повреде главе (бавити се спортовима који нису борилачки, посебно не они који су у пределу главе);

- дугог коришћења мобилних телефона, таблета и боравка испред компјутера

- боравка у загађеном ваздуху и токсичном окружењу

Такође неопходно је да се:

- донесе Национални план за борбу против деменције и Алцхајмерове болести,

- да се до доношења плана хитно успостави развој услуга и сервиса у локалној заједници за оболеле од деменције и сроднике који брину о њима

- обезбеди пружање услуга геронто-домаћица, помоћи у кући,

- спроведе едукација и обука лекара опште праксе у примарним здравственим установама о раном откривању симптома деменције и Алцхајмера као и с тим повезаним другим хроничним обољењима која могу узроковати касно дијагностиковање ове болести

- поједноставе процедуре при решавању захтева поводом остваривања права из здравственог осигурања и социјалне помоћи.

Овој трибини присуствовале су Покрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и виша саветница Јагода Вјештица.

Драгана Ћорић са учесницама трибине