Please select your page

Графички приказ са насловне стране публикацијеПокрајински заштитник грађана – омбудсман одржао је јуче, 21. фебруара 2024. године, промоцију публикације „75 ГОДИНА УНИВЕРЗАЛНЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА“, у Амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду.

Промоцију је отворила и њом модерирала Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић, изразивши захвалност свим присутним гостима.

Указала је на значај Универзалне декларације о људским правима, као основном документу на чијим се принципима заснивају касније донети међународни документи. Људска права постала су „неотуђива и универзална, свако људско биће има право на живот, слободу и безбедност, рађа се слободно и једнако у достојанству и правима која припадају свакоме, без обзира на расу, боју коже, пол, језик, вероисповест, политичко или друго уверење, национално или друштвено порекло, имовину или било које друго својство“ .

Седамдесет пет година након усвајања Универзалне декларације, и поред значајног напретка и изграђеног система заштите људских права у многим земљама, сведоци смо бројних примера угрожавања људских права на глобалном нивоу, а тиме и урушавања већ достигнутих тековина у овој области. Управо кршења људских права изнова подсећају на значај поштовања одредаба Декларације и потребу континуираног рада на њиховом унапређењу и подизању свести о њиховом значају.

Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка указала је на богатство различитости и заједничког живота свих заједница које живе у Аутономној покрајини Војводини. Етничке, језичке, културолошке и верске разлике вредности су које је потребно штитити од било каквог облика дискриминације. Истакла је да, у оквиру својих надлежности, Омбудсман прати примену међународних прописа и континуирано ради на унапређењу људских и мањинских права.

У циљу побољшања стања у овој области омбудсманка указује на значај едукације о људским правима, те преводом Универзалне декларације о људским правима на више језика жели да допринесе и омогући припадницима националних мањина информисање о садржини овог значајног међународног документа на њиховом, матерњем језику.

Промоцији су присуствовали представници и представнице: Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Матице српске, националних савета националних мањина и Јеврејске општине Нови Сад, завода за културу националних заједница, факултета, локалних омбудсмана, адвоката, судова, невладиних организација, студената и других установа и организација.

Скупу су се обратили председник Матице српске проф. др Драган Станић, председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк и др Ивана Иванић, професорка румунског језика на Филозофском факултету у Новом Саду. Говорили су о значају изучавања матерњег језика, културе и поштовања различитости у мултикултуралним срединама.

Управо је 21. фебруар – Међународни дан матерњег језика, дан када се међународна заједница подсећа на значај заштите и очувања матерњег језика, као најважнијег елемента културног и националног идентитета.

Драгана Ћорић држи уводни говор у сали Ректората


Групна фотографија омбудсманаПокрајинска заштитница грађана - омбудсманка и заменице Јована Ђурић и Снежана Кнежевић присуствовале су јуче, 21. фебруара, ванредној седници Удружења омбудсмана Србије (УОС), која је одржана у Београду.

На ванредној седници разматрани су и усвојени Финансијски планови УОС-а за 2022. и 2023. годину, измене и допуне Етичког кодекса, те изабрани чланови/це органа и тела УОС-а који су предложени од стране председника удружења.

Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић ће у наредном периоду вршити функцију Генералне секретарке удружења, док је заменица Јована Ђурић изабрана за чланицу Управног одбора удружења.

На ванредној седници разматрани су и предлози о унапређењу рада удружења, те моделима финансирања истог, сарадња са удружењима омбудсмана других земаља и др.

Омбудсмани у сали на седници


Покрајинска омбудсманка, Драгана Ћорић, у разговору са ученицима.Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић је дана 20. фебруара 2024. године посетила Економску средњу школу „Боса Милићевић“ у Суботици. Школу похађа више од 500 ученика, а настава се реализује на српском и мађарском језику. Ученицима су доступни смерови у четворогодишњем (економија, право, администрација, трговински и кулинарство) и трогодишњем трајању (кувар/конобар).

На састанку са Тимом за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања, омбудсманка је упозната са проактивним и емпатичним приступом који ова школа и њен наставни кадар негују према својим ученицима, што и саме ситуације у којима је укључивање овог тима нужно своди на минимум.

Школа негује проактиван приступ и у организацији наставе, путем виртуалних предузећа и виртуелних банака у којима ученици обављају целокупну практичну наставу.

Омбудсманка је присуствовала и састанку Ученичког парламента, где је упозната са импресивном листом активности које је овај парламент предузео само у току првог полугодишта ове школске године (чак 35) међу којима су бројне хуманитарне, едукативне и друге волонтерске активности.

Такође, омбудсманка је упознала ученике са радом институције и начинима на које иста може бити од помоћи у остваривању њихових права.


Поводом Међународног дана деце оболеле од рака омбудсманка донирала крвМеђународни дан деце оболеле од рака се обележава сваког 15.фебруара, од 2002. године, са циљем подизања свести о овој болести и да она неретко погађа и најмлађе.

Као и претходних година, централну организацију обележавања овог дана спроводи организација НУРДОР у сарадњи са Заводом за трансфузију крви, у више градова у Републици истовремено.

Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић је присуствовала обележавању овог значајног дана и одазвала се позиву Завода за трансфузију крви, те донирала крв.

Током спровођења ове акције у Новом Саду, више од 60 грађана и грађанки је донирало крв у покретној амбуланти Завода за трансфузију на Тргу Слободе у Новом Саду, а више од 30 у самом Заводу за трансфузију.

Омбудсманка овим путем позива и све друге грађане и грађанке , који су у могућности да се донацијом крви укључе у сталну акцију спасавања живота људи, будући да су залихе крви, неопходне за бројне медицинске интервенције, изузетно мале, и покривају просечне потребе до пар дана највише.

Информације о начину донирања крви се могу добити на сајту Завода: www.transfuzija.rs


Унапређење права жена кроз заговарањеЗаменица покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке за равноправност полова Снежана Кнежевић присуствовала је јуче у Градској управи у Зрењанину завршној конференцији пројекта „Остваривање права жена у Србији кроз заговарање и активно учешће“.

На овом догађају представљени су изазови и постигнути резултати заговарачких активности које су реализоване у оквиру пројекта кроз обуке,  радионице и састанке у циљу побољшања положаја жена на селу, подстицањем њиховог умрежавања, унапређењем знања и вештина, препознавањем кључних потешкоћа и препрека са којима се суочавају у остваривању својих права.

Конференција је део пројекта који реализују FemPlatz и Зрењанински едукативни центар уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности, фаза II“, који финансира Европска унија.