Please select your page

10. септембар - Светски дан превенције самоубиства

Светски дан превенције самоубиства - дизајнПрема подацима Светске здравствене организације, сваке године између  700.000 и 800.000  људи изврши самоубиство, а процењује се да су покушаји самоубиства и 20 пута чешћи од броја извршених суицида. Посебно забрињава податак да је самоубиство други узрок смртности младих између 15 и 29 година оба пола.

Самоубиство је сложена појава и бројни су узроци и чиниоци који могу довести до њега. Потешкоће у менталном здрављу значајно су повезане са стопом самоубистава, а ризик од ове појаве повећава се у периодима друштвених, породичних и индивидуалних криза. Због тога су политике и програми превенције, заштите и унапређења менталног здравља као и развијање социјалних услуга у заједници неопходни за изградњу и очување људског права на животни стандард који обезбеђује здравље и благостање.

Свако од нас је важан члан или чланица заједнице који може дати допринос у превенцији суицида на тај начин што ће се информисати о овој појави и ресурсима подршке онима којима је потребно, начинима како препознати ризике и како разговарати о појави самоубиства без стигме, већ стварањем наде.

Светски дан превенције самоубиства се обележава 10. септембра сваке године на иницијативу Међународне асоцијације за превенцију самоубиства уз подршку Светске здравствене организације, са циљем да се скрене пажња јавности на самоубиство као један од водећих узрока преране смрти који је могуће спречити. Овогодишња кампања Светске здравствене организације у превенцији суицида одвија се под слоганом „Стварање наде кроз активности у заједници“.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман својим активностима настоји да пружа допринос развоју свести о менталном здрављу као људском праву и указује на потребу унапређења и системског улагања у превенцију и заштиту менталног здравља. Ове године, Омбудсман је по трећи пут партнер у организацији Фестивала менталног здравља, а по први пут ће заштита менталног здравља бити  тема међународне научне конференције коју ова институција организује.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак