Please select your page

Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

Дан сећања на жртве холокасута - споменикПоводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, Покрајинска заштитница грађана – омбудсманка, уз исказивање пијетета свим невиним страдалим жртвама, указује на значај неговања културе сећања, како се оваква страдања не би више никада поновила.

Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату у Републици Србији је установљен као државни празник, који се обележава сваке године 22. априла. Посвећен је сећању на Србе, Роме и Јевреје, који су страдали у масовним злочинима током Другог светског рата у Независној држави Хрватској и у окупираној Југославији. На овај дан 1945. године, преостали логораши организовали су пробој из усташког логора смрти у Јасеновцу – Доња Градина.

Концентрациони логор Јасеновац једно је од највећих стратишта у Другом светском рату. Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском). Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, логор је обухватао више локалитета на територији Хрватске и Босне и Херцеговине.

На територији окупиране Србије, најзлогласнији је био логор на Старом сајмишту, чији су заточеници масовно убијани од 1941. до 1944. године. На овом месту успостављен је Меморијални центар „Старо сајмиште“.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак