Please select your page

Борба за права жена и даље траје

Скуп: Права жена у науциДанас се обележава 8. март – Међународни дан жена. Овај датум би требало да служи као подсетник да се борба за родну равноправност, солидарност и друштво без насиља мора спроводити током целе године, као и да улагање у потенцијале девојчица и жена представља улагање у развој читавог друштва. Једнак приступ образовању, једнака заступљеност на руководећим положајима и местима на којима се доносе одлуке, као и нулта толеранција на све облике насиља, чине основе равноправног и праведног друштва.

Иако законска решења дозвољавају одсуство ради неге детета за  родитеља оба пола и даље постоје стереотипне предрасуде засноване на полу о томе да су брига о деци и послови у домаћинству резервисани за жене. Борба за равноправно учешће жена у свим областима живота мора обухватити и признавање и вредновање неплаћеног рада жена у домаћинствима и на пољопривредним добрима на селу, као и питање усклађивања професионалног и приватног живота жена.

Поводом обележавања Међународног дана жена Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова у сарадњи са Удружењем научница Србије „СРНА“ и уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам  организовао је јуче, 7.марта, скуп под називом „Борба за права жена у науци и даље траје“ коме су  присуствовале покрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и заменица за равноправност полова Снежана Кнежевић. Покрајинска омбудсманка је овом приликом имала излагање на тему „Рађање научнице“ у којем се осврнула на бројне  препреке и  изазове усклађивања приватног и пословног  живота са којим се сусрећу жене у науци.

Међународни дан жена установљен је у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године, када је 15.000 жена је тражило краће радно време, боље плате и право гласа. Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња Клара Цеткин, а први Дан жена прослављен је 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској. Генерална скупштина УН је 1977. године резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак