Please select your page

ПОДРЖИМО ДЕЦУ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ - Укључимо их у активности породице и заједнице

Причајте са вашом децомПретходних месец дана вирус корона унео је неочекиване и интензивне промене у животе деце и породица, а за многе и осећај несигурности и осећања забринутости, туге, страха. Осим бриге за здравље чланова породице, смањење физичких контаката, ограничена могућност кретања, промене у радним у школским обавезама и активностима, финансијска неизвесност, а за неке и организација посла, доносе додатни стрес и захтевају велика прилагођавања.

Оправдани захтеви медицинске струке за прилагођавањем  у свим сегментима друштвеног и приватног живота посебно могу оптеретити породице и децу која живе у отежаним економским и материјалним условима, као и породице са хронично и тешко болесним члановима, особама са инвалидитетом и менталним сметњама, децу која живе у колективном смештају и хранитељским породицама и којој може бити отежано да остварују контакте са биолошком породицом, децу која трпе насиље, злостављање и занемаривање или сведоче насиљу у породици. Здравствени радници, полицајци и сви они који ових дана предњаче у заштити живота и здравља становништва, не само да су у већем здравственом ризику већ су суочени и са тим да мање времена проводе са својом децом и породицама, што и њиховој деци и породицама може причињавати више бриге и створити потребу за додатном емотивном, па и друштвеном подршком.

Неспорно је то да деца будно посматрају своје окружење, осећају и реагују на унутрашња стања својих родитеља или старатеља. Покрајински заштитник грађана – омбудсман жели да подржи родитеље и старатеље у налажењу начина да очувају и оснаже личне капацитете за бригу о себи и другима, да остану повезани са социјалном подршком и имају разумевања и саосећање за своја емоционална стања и потребе. Стога, користи ову прилику да укаже на значај партиципације деце, једног од четири основна принципа Конвенције Уједињених нација о правима детета, у суочавању са великим изазовима ових дана и превладавању стреса, забринутости, осећаја несигурности и немоћи код деце.

Одрасли се понекад плаше и брину како да разговарају с децом о нечему што је важно, али непријатно или застрашујуће, колико информација да поделе, како да их саопште. Информације и разговор с дететом свакако да треба да буду прилагођени узрасту, способностима и зрелости детета, а истините и адекватне информације за децу могу бити извор сигурности и олакшати им сналажење у изазовним ситуацијама. Значајно је да деца имају обезбеђен простор, прилику и дозволу да постављају питања и разговарају о својим проблемима. Благовремено  објављене књиге, презентације, видео материјали и текстови о вирусу Корона прилагођени су различитим узрастима деце, а Покрајински заштитник грађана – омбудсман уверен је да је већина родитеља и старатеља упутила децу на њих и заједно с њима испратила ове садржаје. Ипак, претерано излагање појединим медијским садржајима, вестима и разговорима одраслих о пандемији могу бити врло стресни за децу и овакве садржаје треба ограничити и контролисати њихов приступ деци.

Када су деца укључена у активности породице и заједнице и препознају своју активну улогу у помагању себи, породици, заједници, то доприноси њиховом осећају сигурности и самоефикасности у околностима када су страх и неизвесност умногоме присутни. За млађу децу сам чин прања руку ових дана може значити велики допринос заштити здравља других људи, а не само бригу о личној хигијени. Укључивање деце у свакодневне рутине у породици, као што су припреме оброка, одржавање хигијене простора, планирање времена, избор начина заједничког провођења времена, такође доприносе њиховом осећају припадања, значаја, повезивања. Старија деца могу и да волонтирају у заједници, да помогну старијима у комшилуку, па је сад прилика да учимо децу хуманости и солидарности и томе како бригом о себи штитимо и друге који су можда и осетљивији од нас, да чинимо добро једни за друге. Млади који се организују на добровољној основи да помажу свима онима којима је подршка неопходна у време пандемије сигурно је да су отворили нову страницу у волонтерским активностима и позитиван су пример нашој деци али и одраслима.

Поздрављајући иницијативу и активности јавних установа,  организација Црвеног крста и многих других социјално одговорних удружења и професионалаца, који нуде психолошку и друге видове подршке у тренутној ситуацији деци и одраслима, Покрајински заштитник грађана - омбудсман упућује на њихове ресурсе које сматра корисним и значајним деци, родитељима, пружаоцима услуга, помагачима и свима онима који препознају да им је потребна подршка за јачање личне отпорности, уз пуно уважавање препорука стручњака.

Деца и пандемија

Фото: Светска здравствена организација

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак