Please select your page

Заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета посетила Кикинду, Ковин и Дечје село

дефаултТоком прошле недеље Покрајински омбудсман је огранизовао пријем грађана и грађанки у Кикинди и Ковину. Заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић је са сарадницама грађане и грађанке примала у седишту локалне самоуправе и са њима разговарала о проблемима у вези са остваривањем и заштитом људских права, као и о начинима на које ће их најсврсисходније превазићи.

Заменица Кордић је овом приликом посетила и локалне центре за социјални рад, у којима је са запосленима разговарала о њиховим свакодневним активностима и поступању по конкретним представкама грађана поднетих Покрајинском омбудсману, нарочито у области заштите права детета. Из разговора са руководством и запосленима евидентно је да центри за социјални рад највише потешкоћа у свом раду имају због мањка стручног кадра у њима, као и због све већег броја грађана и грађанки који се услед немаштине обраћају центру.

Домаћини заменици и њеним сарадницама током ових посета били су и чланови и чланице ученичког парламента ОШ „Вук Караџић” у Кикинди и ОШ „Ђура Јакишић” у Ковину који су их упознали са начином њиховог рада и темама о којима ученички парламент најчешће расправља. Ученици и ученице су том приликом упознати са надлежностима Покрајинског омбудсмана, а са њима се посебно разговарало о резултатима недавно спроведеног истраживања ове институције под називом „Експлоатација деце на интернету”. Основце је посебно занимало како Покрајински омбудсман комуницира и ради са децом, да ли деца лично долазе у институцију и којим поводом, те како изгледа поступак Омбудсмана када му се деца обрате.

Заменица Кордић је прошле недеље посетила и Установу за децу и омладину СОС “Дечије село др Милорад Павловић” у Семској Каменици. Посета овој установи једна је од редовних активности у области заштите права детета током које институција Покрајинског омбудсмана стиче увид у услове живота деце и омладине смештене у установама социјалне заштите. Након разговора са руководством установе, запосленима и децом о условима и околностима њиховог живота и рада, деци и младима из Дечјег села такође је представљена институција Покрајинског омбудсмана, као и резултати истразивања “Експлоатација деце на интернету”.