Please select your page

НАЈАВА: Конференција у Новом Саду - Национални савети националних мањина и родна равноправност

Конференција „Национални савети националних мањина и родна равноправност” биће одржана се у Новом Саду у четвртак, 17. новембра 2013. године у хотелу „Парк” са почетком у 10 часова.

Конференцији је претходило истраживање о заступљености и видљивости жена у националним саветима националних мањина у Србији и примени начела родне равноправности у раду ових савета. У истраживању су учествовале чланице и чланови 14 националних савета. Општи закључак је да је потребно повећати видљивост жена унутар националних савета и резултата њиховог рада којим оне доприносе како активностима националног савета, тако и сопствене националне, односно шире друштвене заједнице.

Конференцију ће отворити покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих, председница Националног савета словачке националне мањине Ана Томанова Маканова и шеф одељења за демократизацијеу Мисије ОЕБС у Србији Јан Луенберг. Након излагања о правном оквиру и пракси заштите права жена - припадница националних мањина о којима ће говорити заменик Заштитника грађана Републике Србије др Горан Башић и заменице Покрајинског омбудсмана Ева Вукашиновић и Даница Тодоров, учеснице и учесници конференције ће разматрати могућности за примену начела родне равноправности у четири области значајне за остваривање и заштиту права националних мањина (образовање, култура, информисање и службена употреба језика и писма).

Конференцију „Национални савети националних мањина и родна равноправност” заједнички организују Покрајински омбудсман уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, а на њој ће учествовати представници и представнице националних савета, републичких и покрајинских органа и образовних институција и других који се баве питањима националних мањина и родне равноправности.

Молимо медије да извештавају.

Време предвиђено за узимање изјава је од 9.30-10.00 часова.

Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак