Please select your page

Трибина: „Култура слободног времена у детињству“

Трибина Култура слободног временаЗбог значаја који имају за целокупни развој и здравље деце, одмор и слободно време, учешће у игри и рекреативним активностима, слободно учешће у културном животу и уметности су право установљено Конвенцијом УН о правима детета. Држава је преко својих институција дужна да поштује и да подстиче право детета на пуно учешће у културном и уметничком животу и да сваком детету обезбеди једнаке могућности за културне, уметничке, рекреативне и слободне активности.

Начин на који деца, млади и породице проводе време мења се развојем друштва и у значајној мери је под утицајем актуелних друштвених и културолошких чинилаца. Да ли су технолошки и индустријски напредак подстакли и омогућили квалитетније провођење слободног времена за децу и савремену породицу? Да ли је за квалитетан развој детета важнија слободна игра или подстицај кроз различите усмерене активности? Да ли родитељи/старатељи, образовно-васпитне установе и заједница обезбеђују довољно квалитетних прилика деци и младима да развијају своје људске потенцијале кроз слободне активности и у слободно време? Да ли су сваком детету једнако доступни одговарајући садржаји и активности у провођењу слободног времена? Где су замке за децу и родитеље при избору слободних активности и шта је важно да знамо да бисмо креирали и развијали културу слободног провођења времена за добробит детета?

Учесцници трибине су:

🔸 Проф. др Ивана Михић, професорка развојне психологије, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду
🔸 Снежана Голић, педагог, Развојни центар „Фактор“, оснивачица Театра за децу "Искрице"
🔸 Ања Алексић, ученица 4. разреда Гимназије "Светозар Марковић", представница Градског ученичког парламента
🔸 Вукашин Ђиновић, ученик 4. разреда Гимназије "Јован Јовановић Змај", представник Градског ученичког парламента

🔸 Модераторка: Светлана Нешић Бајго, психолошкиња, саветница у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману
🔸 Организатор: Покрајински заштитник грађана - омбудсман

📍 Дигитални омладински центар Градске библиотеке у Новом Саду / Војводе Путника 1 / Нови Сад
⏰ Видимо се у понедељак 17. октобар у 18 часова!

Трибина се одржава у оквиру 7. Фестивала менталног здравља.

Позивамо родитеље, наставнике, децу, младе, представнике институција и све заинтересоване који раде за децу и са децом да дођу на Трибину и да заједно промишљамо о томе на који начин можемо и треба да подржимо децу у квалитетном и здравом начину провођења слободног времена.

🔗Целокупан програм можете погледати на линку: https://izjzv.org.rs/app/FMZ/

Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак