Please select your page

70 година Универзалне декларације о људским правима

Фото: Међународни дан људских праваНа данашњи дан, пре 70 година Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је Универзалну декларацију о људским правима. Две године након усвајања Декларације, Уједињене нације су 10. децембар прогласиле Међународним даном људских права.

Универзална декларација се понекад оцењује као најзначајнији икада донет документ у области људских права. Мора се, међутим, имати у виду да је овај документ донет у веку који ће, између осталог, остати запамћен по бруталном гажењу људских права.

Обележавање Међународног дана људских права двоструко је, по мишљењу Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, важно: најпре, зато да би се нагласила важност људских права, а затим и да би се проблеми у њиховом уживању учинили јавним, а надлежне институције подстакле на њихово ефикасно решавање.

Чињеницу да је ове године у породичном насиљу убијено 30 жена, Покрајински заштитник грађана сматра веома драматичном. Право на живот је фундаментално људско право и оно мора бити на ефикасан начин заштићено. Није, по мишљењу Покрајинског заштитника грађана случајно ни то што се међународна кампања 16 дана борбе против насиља над женама приводи крају баш десетог децембра, јер је тај датум, због свог историјског и симболичког значаја, важан да се друштву пошаље снажна порука да се насиљем над женама крше људска права.

Не само насиљем и не само женама, људска права се крше и припадницима других друштвених група - етничким мањинама, лгбт популацији, особама са инвалидтетом, старима, деци. А, на то чија ће се и која ће се права у једном друштву кршити утичу бројни чиниоци - неки су чиниоци структуралне, а неки контекстуалне природе.

У транзицијском контексту веома се често крше социо - економска права и зато треба подсетити и на оне чланове Универзалне декларације који афирмишу право сваког члана друштва да остварује економска, социјална и културна права неопходна за своје достојанство и за слободан развој своје личности.

Универзална декларација о људским правима афимише начело да су сви људи једнаки у достојанству и правима и да свако има право на заштиту од дискриминације или било ког другог начина кршења људских права.
Покрајински заштитник грађана подсећа да од тога колико се ефикасно штите људска права зависи и квалитет живота у једној заједници, задовољство и добробит њених чланова.

Од тренутка када је основан, Покрајински заштитник грађана посвећен је унапређењу остваривања и заштите људских права. Пуно остваривање људских права није могуће уколико све институције, као и друштво у целини нису усмерени ка истом циљу – живот у слободи, достојанству и једнакости за све грађане и грађанке, живот без страха и несташице, у вери у основна права човека и вредност људске личности.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак