Please select your page

Представници мисије ОЕБС у Србији у посети Покрајинском омбудсману

дефаултПокрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих примила је данас делегацију Мисије ОЕБС-а у Србији на челу са амбасадором Петером Буркхардом, коме је ово прва званична посети Војводини откако је у децембру 2012. године дошао на место шефа Мисије. На састанку је било речи о функционисању независних институција у Војводини и Србији, као и о актуелним питањима у области владавине права и остваривања људских и мањинских права.

Осим што је госте упознала са историјатом надлежностима и радом институције, омбудсманка се посебно осврнула и на истраживања институције која се односе на искуства у поримени Закона о националним саветима националних мањина.

Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих је овом приликом истакла да у АП Војводини, односно Републици Србији постоји добар законски и институционални оквир за заштиту људских и мањинских права, али да његово функционисање у интересу остваривања, заштите и унапређења права грађана и грађанки зависи првенствено од два фактора. Са једне стране, степен остваривања људских права зависи од тога колико појединци и појединке, али и поједине друштвене групе, познају како своја права, тако и начине њихове заштите, док је, са друге стране, неопходна и јака политичка воља да се створе услови за остваривање њихових права, односно обезбеди њихова заштита.