Please select your page

Млади у Скупштини АП Војводине: “Толеранција није страна реч!“

У оквиру кампање која за циљ има повећања толеранције међу младима у Војводини, а коју спроводи Центар за развој цивилног друштва (ЦРЦД), данас је у Скупштини АП Војводине одржана трибина „Толеранција није страна реч!“.

О нужности међусобног уважавања, поштовању различитости и потреби смањења међуетничке дистанце, са младима су разговарали потпредседник Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев, покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице Мато Грозница, извршна директорица ЦРЦД Снежана Илић, актери серијала “Државни посао” Димитрије Бањац и Дејан Ћирјаковић, као и професор Филозофског факултета у Београду Владимир Илић и Александра Марковић из ЦРЦД-а.

Потпредседник Скупштине АПВ Душан Јаковљев истакао је да је посланичка сала Скупштине Војводине најбоље место на свету на којем се може и мора разговарати о толеранцији и уважавању. “У Скупштини Војводине говори се на шест језика који су у службеној употреби у Војводини и разумемо се. То је рецепт и за друге области живота у Војводини. Уважити и поштовати другог и другачијег. Војводина и јесте место на којем та различитост не чини разлику већ нас обогаћује”, нагласио је Јаковљев.

2013-04-03 12.19.57Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих упознала је младе, учеснике трибине са надлежностима и задацима институције Покрајинског омбудсмана. Истакла је да се грађани често обраћају институцији омбудсмана управо због недостатка уважавања и толеранције.

Подсекретар Мато Грозница представио је младима пројекат Владе АП Војводине Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини, који од 2005. године реализује Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице, а са циљем неговања и развијања вредности мултикултуралног и мултиетничког друштва и АП Војводине, као модерне европске регије. Као најзначајније активности, он је издвојио квиз “Колико се познајемо”, спортску и културну манифестацију Куп толеранције, изложбе “Живети заједно” и друге.

Актери серијала “Државни посао”, који се емитује на Радио-телевизији Војводине, поручили су младима да ће се против нетолеранције и мржње борити тако што ће “гледати своја посла” и што неће дозволити да их било ко убеди у то да заједнички живот, толеранција и међусобно поштовање нису богатство већ проблем. “Толеранција просто мора да постоји и тачка”, поручили су са “Државног посла”.

ЦРЦД кампању “Толеранција није страна реч!” реализује у партнерству с Покрајинским омбудсманом, Покрајинским секретаријатом за образовање, управу и националне заједнице, а уз покровитељство Скупштине АПВ и подршку Института за одрживе заједнице.

Кампања се организује се током марта и априла 2013., а предвиђено је организовање три јавне трибине, у три града Војводине: Новом Саду, Зрењанину и Суботици, снимање краћег документарног филма о позитивним примерима толерантног суживота младих различитих националности у Војводини и учешће актера кампање у двема гледаним телевизијским емисијама „Да, Можда, Не“ (РТС) и „Радар“ (РТВ).