Please select your page

Одржана обука за представнике и представнице Министарства унутрашњих послова

Обука за представнике и представнице Министарства унутрашњих пословаПокрајински заштитник грађана - омбудсман у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women за представнике/це Министарства унутрашњих послова, полицијске службенике/це полицијских управа са територије Аутономне покрајине Војводине, као чланове Мреже ''Живот без насиља'', организовао је дводневну обуку ''Одговор на насиље према женама''.

Циљеви ове обуке, која је одржана 21. и 24. јуна, су вишеструки: унапређење нивоа знања и разумевања свих облика насиља према женама и стварања родно осетљиве полицијске службе, развијање разумевања о родно заснованом насиљу према вишеструко дискриминисаним женама и специфичним облицима насиља, те унапређење знања и вештине комуникације и поступања у нарочито осетљивим ситуацијама.

Кроз практичан рад, презентације и интерактивну дискусије учесници/е имали су прилику да стекну знања о утицају родних стереотипа на став према пријави насиља и важности првог контакта; родно осетљивој комуникацији са женом која је преживела насиље; значају мултисекторске сарадње; поступању и комуникацији у случајевима насиља према вишеструко дискриминисаним женама, те о динамици моћи и контроле и утицају родних улога на положај жене у друштву и расподелу моћи. Кроз обуку учеснике/це водиле су Андријана Човић, консултанткиња и Светлана Нешић Бајго, саветница у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману.

Обука је реализована у оквиру пројекта ''Зауставимо насиље – Остваримо равноправност'' који заједнички спроводе агенције УН-а у Србији, UNDP, UNFPA, UNICEF и UN Women у партнерству са Владом Републике Србије, уз подршку Владе Шведске. Пројектом се доприноси стварању друштва у коме су родно заснована дискриминација и насиље неприхватљиви, права жена су заштићена, а жене и мушкарци равноправно учествују и доприносе свим сферама живота.

Обука за представнике и представнице Министарства унутрашњих послова