Please select your page

Симулација рада независног тела за праћење родно заснованих убистава

Симулација рада независног тела за праћење родно заснованих убиставаПокрајинска заштитница грађана-омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и заменица за равноправност полова Снежана Кнежевић присуствовале су представљању модела Националног контролног механизма за праћење случајева фемицида у Републици Србији, које је одржано дана 18. јуна 2024.године, у Београду, у организацији удружења грађанки FemPlatz из Панчева.

Током догађаја организована је и симулација рада независног тела за праћење фемицида са циљем практичног приказа начина функционисања и предности успостављања овог тела. На симулацији су се окупили представници/це свих релевантних институција и организација које треба да учествују у овом процесу.

Ово тело треба да прати и анализира сваки случај родно заснованог убиства, покушај истог, анализу узрока и манифестација, даје индивидуалне препоруке надлежним институцијама  за заштиту жена од насиља, али да даје и опште и специфичне препоруке за унапређење закона, политика и пракси на националном нивоу.