Please select your page

Међународни дан толеранције

Међународни дан толеранцијеПокрајински заштитник грађана – омбудсман је поводом Међународног дана толеранције присуствовао радионици „Инклузивни АРТ ИЗАЗОВ“, коју је организовало удружење „Витезови осмеха“.

Радионица је одржана у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић“ у Новом Саду, на којој су ученици са сметњама у развоју и ученици Основне школе „Прва војвођанска бригада“ из Новог Сада сликали на тему толеранције. 

Међународни дан толеранције обележава се сваког 16. новембра, а обележавање овог датума покренула је Генерална скупштина УН, са циљем да образовне институције и шира јавност виде толеранцију као основни елемент друштва. До почетка обележавања овог датума је дошло након што су Уједињене нације прогласиле 1995. годину као годину толеранције. Унеско је 1995. године креирао Декларацију о принципима толеранције у којој се износи идеја да „толеранција“ није ништа друго до „прихватање, поштовање и уважавање“ различитих људи. Ненасиље и толеранција су кључ за миран суживот. Промовисање праксе поштовања права и слободе других као и едукација људи о штетним ефектима нетолеранције, представљају срж ове глобалне иницијативе.

Међународни дан толеранције