Please select your page

У сусрет Међународном дану жена на селу

У сусрет медјународном дану зена на селуПосетом Српском Итебеју у општини Житиште где су се покрајинска заштитница грађана-омбудсманка и заменица за равноправност полова састале са представницама Клуба жена „Вредне руке“ из Српског Итебеја, УЖ „Међанке“ из Међе и УЖ „Банаћанке“ из Торка заокружен је циклус посета удружењима жена на селу које је Покрајински омбудсман реализовао током 2023. године, а у сусрет 15.октобру Међународном дану жена на селу.

Ове посете наставак су праксе из претходних година чији циљ  је унапређивање положаја удружења жена на селу и повећање видљивости њиховог рада, стваралаштва и постигнућа које се често маргинализују и занемарују, иако ова удружења имају велики значај за економско оснаживање жена и допринос локалном развоју. Да би се положај жена на селу унапредио, први корак ка економском оснаживању је њихово повезивање и умрежавање кроз женска удружења, а затим и едукације и информисање о активностима, мерама и инструментима подршке који постоје на локалном, покрајинском и републичком нивоу којим се подстиче женско предузетништво.

15. октобар, Међународни дан жена на селу, установљен је Резолуцијом Генералне скупштине УН из 2007. године, како би се фокусирала пажња јавности и доносилаца одлука на положај ове, маргинализоване групе жена. Неплаћени рад, отежан приступ здравственим и другим социјалним услугама, недостатак власништва на земљишту само су неки од проблема жена на селу. Њихово економско оснаживање намеће као излаз из маргинализације и дискриминације и један ок кључних корака ка родној равноправности и социјалном укључивању.

У сусрет медјународном дану зена на селу