Please select your page

Деца у покрету и на улици поново у фокусу институција

963945 449586628465924 1107465018 оЗаменица Покрајинског омбудсмана Марија Кордић учестовала је прошле недеље у Београду на конференцији „Деца у покрету у Републици Србији: положај и програми подршке и заштите за децу у покрету” коју су заједнички организовале организација цивилног друштва „Група 484” и Удружење грађана за борбу против трговине људима и свих облика насиља над женама „Атина” из Београда. Овај догађај је једна од завршних активности пројекта „Реформа система социјалне заштите по мери детета” подржаног од стране ЕУ, Фонда за отворено друштво у Србији и међународне организације Саве тхе Цхилдрен.

Конференција се бавила децом која мигрирају из различитих разлога, те стога живе под разним неповољним околностима и често су изложена ризицима од неадекватне бриге, економске и других врста експлоатације, злостављања или занемаривања, небриге и насиља. Уз резултате истраживања и публикације које су настале као резултат овог пројекта, ова конференција је била прилика да стручњаци из разних области који раде као непосредни пружаоци услуга деци размене своја искуства у вези са овим питањем. На догађају су се окупили представници и представнице надлежних министарстава Републике Србије, међународних и домаћих организација и других институција које се баве унапређењем положаја деце у друштву, а заменица Кордић је овом приликом представила и неке од кључних резултата истраживања Покрајинског омбудсмана „Дечје просјачење у Војводини” спроведеног 2011. године.

Ово истраживање заменица Кордић представила је и на јучерашњем састанку у Скупштини АП Војводине иницираном од стране Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, а који се бавио питањем друштвеног положаја деце на улици. Циљ овог састанка био је пре свега да се скрене пажња јавности на феномен деце која живе на улици и проблеме са којима се суочавају како ова деца, тако и институције и организације које им пружају подрушку и услуге. Суочена са неизвесним и нередовним изворима прихода, ова категорија деце и младих чини друштвену групу нарочито изложену дискриминацији и друштвеној маргинализацији, а учесници и учеснице јучерашњег састанка скренули су пажњу јавности да је потребно донети одрживе стратешке мере за решавање овог проблема чији ће утицај бити дугорочно ефикасан.

Више о јучерашњем скупу можете прочитати и на www.vojvodina.gov.rs.