Please select your page

Посета делегације Саветодавног комитета Оквирне конвенције

Делегација Саветодавног комитета Оквирне конвенције у Покрајинском омбудсмануАнико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка и Ева Вукашиновић, заменица задужена за заштиту права националних мањина, разговарале су јуче са члановима делегације Саветодавног комитета Оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе. Чланове делегације интересовале су активности које Покрајински омбудсман предузима у циљу заштите права националних мањина, проблеми у остваривању мањинских права, ситуација у Темерину, организациона структура као и области рада Покрајинског омбудсмана.

Након што је чланове делагације упознала са улогом и надлежностима Покрајинског омбудсмана, Ева Вукашиновић је истакла да је правни оквир за остваривање мањинских права задовољавајући, али да постоје проблеми – како у примени тог оквира, тако и у погледу усаглашености правних прописа. Илуструјући проблеме конкретним примерима из области образовања, културе, информисања и службене употребе језика и писама, Вукашиновић није пропустила прилику да истакне да је Покрајински омбудсман у јавности препознат као једна од кључних институција у области заштите мањинских права. О томе, уосталом, говори и чињеница да се у великом броју случајева органи на које се притужбе односе отклоне неправилности још у току трајања поступка пред Покрајинским омбудсманом.

Делегација Саветодавног комитета Оквирне конвенције борави у Србији од 27. маја. Разлог њене посете је трећи периодични извештај Републике Србије о спровођењу Оквирне конвенције за заштиту националних мањина. Разговорима са представницима државних органа, независних институција и организација цивилног друштва чланови делагације настоје да стекну што потпунији увид у остваривање обавеза које је Република Србија преузела приступајући Оквирној конвенцији. Чланови делегације Саветодавног комитета боравиће у Србији до 31. маја.