Please select your page

НПМ представљен студентима Филозофског факултета

Представљање НПМ-а на Филозофском факултету у Н. СадуЗаменик покрајинског омбудсмана Стеван Арамбашић представио је јуче Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) студентима и студенткињама Филозофског факултета у Новом Саду. Трибина за студенте организована је у оквиру пројекта „Заједно против тортуре” који спроводи Међународна мрежа помоћи – ИАН, једна од организација цивилног друштва која учествује у раду НПМ-а.

НПМ је нови механизам у Републици Србији који је установљен тек 2011. године допуном Закона о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака, иако је сам Закон којим се отвара могућност за успостављање овог механизма усвојен још 2006. године. НПМ као релативно нова врста надзорног тела постоји у приближно 70 земаља у свету у којима су убрзо након што је он почео да функционише примећени и позитивни помаци у области унапређења услова живота и могућности остваривања људских права особа које бораве у тзв. институцијама, односно установама затвореног типа. Заменик Арамбашић је истакао да су и искуства НПМ-а у Србији слична, а да се највећи напредак у односу на период од пре десетак година види у затворима и полицијским станицама у Војводини.

НПМ је до сада обавио преко 60 посета затворима, полицијским станицама, психијатријским болиницама и домовима за старе у оквиру државног система социјалне заштите. Ове посете су биле најављиване, а циљ им је био и да се поменуте институције и установе упознају са НПМ-ом. Тренутно су на територији АП Војводине у току посете приватним домовима за старе, а НПМ ће у посете свим наведеним институцијама и установама убудуће ићи без претходне најаве. Сви представници и представнице институција и организација чланица НПМ-а оценили су да је највећи допринос овог механизма што указује и на могућности системског унапређења функционисања институција и установа затвореног типа, те да највећи изазов за друштво у целини и даље представља ресоцијализација особа које више немају потребе за боравком у њима.

Уз организаторе и организаторке из ИАН-а и заменика Арамбашића, своје искуство у вези са радом НПМ-а и третмана особа које бораве у установама затвореног типа изнели су још и представници и представнице Хелсиншког одбора за људска права, као и чланови Удружења корисника психијатријских услуга и њохвих породица „Душа” из Београда.