Please select your page

Завршни семинар за војвођанске женске организације

Рад у групи на другачији начинПрошлог викенда је у организацији институције Покрајинског омбудсмана одржан трећи по реду семинар за женске организације у малим местима у Војводини које од прошле године учествују у реализацији пројекта „Покрајински омбудсман ближи грађанима и грађанкама”. Семинар је намењен женама које су активне у женским организацијама и удружењима како би развиле своје вештине у контексту свог рада на заговарању унапређења могућности остваривања, заштите и унапређења женских људских права и већег поштовања начела родне равноправности у својим локалним заједницама.

Прошлонедељном семинару присуствовало је 19 жена из 15 војвођанских места које су се овога пута бавиле тимским радом у својим организацијама, вежбале јавни наступ и дубински сагледавале утицај дискриминације и родне (не)равноправности у свакодневном животу жена и мушкараца. Посебан део семинара био је посвећен насиљу над женама у партнерским односима, будући да ова појава представља један од најдрастичнијих облика кршења права жена, а за који су и саме учеснице семинара још приликом ранијих сусрета изнеле да се са њим стално сусрећу у својим срединама, али да нису сигурне у то како да у таквим случајевима реагују, на који начин могу да помогну жртвама и коме треба у таквим случајевима да се обрате.

Још једном детаљно о дискриминацијиУ раду семинара у оквиру пројекта Покрајинског омбудсмана „Покрајински омбудсман ближи грађанима и грађанкама” који подржава Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен) су од октобра прошле године до данас учествовало је 26 жена које руководе радом женских организација, удружења или актива у 22 војвођанских места. Основни циљ овог пројекта је подизање свести јавности о кршењу људских права жена и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса, те указивање на могућности заштите жена. Осим семинара, током прошле године у оквиру овог пројекта организовано је и ви[е од 30 догађаја широм АП Војводине на којима се са представницима и представницама локалних самоуправа, јавних предузећа и установа, грађанима и грађанкама разговарало о улози Покрајинског омбудсмана у области родне равноправности, а посебни састанци организовани су са женама из сеоских женских актива како би се размотрили њихови свакодневни проблеми и могућности подршке Покрајинског омбудсмана у заштити њихових права.