Please select your page

25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама

16 дана активзма против насиља над зенамаДанас је 25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама. Овај датум уједно представља и почетак светске кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ која се обележава широм света са циљем скретања пажње на глобални проблем насиља над женама, и која траје до 10. децембра, Светског дана људских права.

Насиље над женама представља најчешћи и најгрубљи облик кршења људских права, на шта упозоравају подаци о томе да је свака трећа жена у свету најмање једном током живота доживела физичко или сексуално насиље. У Србији је од почетка ове године убијено 27 жена. Како би променили ову суморну статистику, неопходно је трансформисати штетне друштвене норме којима се нормализује насиље односно промовисати ненасилно понашање и родну равноправност, унапредити институционални одговор на насиље, као и обезбедити континуирану едукацију професионалаца у надлежним службама и бољу сарадњу и координацију институција.

У знак почетка ове кампање, а имајући у виду значај континуиране едукације садашњих и будућих професионалаца у органима и установама надлежним за заштиту жена од насиља, Покрајински заштитник грађана – омбудсман реализовао је данас предавање за чланове и чланице Удружења полицајаца и грађана „Безбедна заједница“ као и за студенте и студенткиње Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду.  Едукацију су одржале заменица покрајинске омбудсманке за равноправност полова Снежана Кнежевић и саветница Светлана Нешић Бајго, а теме су биле родна равноправност, родно засновано насиље и насиље у породици.

Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација 1999. године, 25. новембар је проглашен за Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве силовања, породичног насиља, злостављања и других облика насиља. Овај датум је одабран у спомен на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња у Доминиканској Републици, 1960. године.

Међународни дан борбе против насиља над зенама

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак