Please select your page

Апел медијима поводом извештавања о трагичним догађајима

Саопштење Покрајинског заштитника грађана - омбудсманаПоводом бруталног убиства осамнаестогодишње девојке, Покрајински заштитник грађана – омбудсман изражава забринутост због начина извештавања медија о овом трагичном догађају, као и о свим другим догађајима у којима   долази до  повреде жртве.

Омбудсман позива медије да приликом извештавања о овом, али и о свим случајевима родно заснованог насиља и фемицида,  не користе непримерене, узнемиравајуће и друге садржаје које вређају достојанство жртава и њихових породица и задиру у њихову приватност, да воде рачуна о пијетету према жртвама, да не описују детаље злочина који немају значај за јавно информисање, уздржавају се од сензационализма  и следе препоруке које се односе на поштовање стандарда професионалног и етичког извештавања.

Омбудсман подсећа да трансродне особе спадају у једну од најмаргинализованих група у нашем друштву и да су често жртве дискриминације, насиља и веома штетних стереотипа.

Омбудсман апелује на медије да не пласирају садржаје којима се подстиче ширење родних стереотипа, мизогиније, сексизма, хомофобије и трансфобије. Будући да медији имају велики утицај на перцепцију и обликовање ставова, важна је њихова улога у промоцији и јачању друштвене свести о равноправности полова, превенцији и уклањању свих облика насиља и дискриминације, посебно према рањивим групама становништва.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак