Please select your page

8. АПРИЛ МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

Светски дан РомаСа циљем слављења ромске културе и подизања свести о проблемима са којима се суочава ромска заједница  широм света, 8. април проглашен је за Међународни дан Рома сада већ давне 1990. године. Проблеми са којима се суочава ромска популација су бројни. У више наврата од различитих субјеката Ромска национална мањина окарактерисана је као најрањивија, најподложнија ризику од сиромаштва, у високом ризику од дискриминације и слично.

У претходним годинама Покрајински заштитник грађана-омбудсман, поред рада по појединачним притужбама посветио је своје капацитете и истраживању стања у областима које се перципирају као оне у којима је неопходно побољшати положај Рома, областима  као што су становање, образовање, уређење правног статуса и утврђивању конкретних проблема како би се предлагањем решења  или побољшања допринело повећању квалитета живота Ромске популације.

Неспорно је да се ромска национална мањина суочава са бројним, комплексним проблемима за које не постоји једноставно  и једнообразно решење, те да остаје пуно простора за даље унапређење стања. Ипак, Покрајински заштитник грађана овом приликом жели да укаже на то да помак заиста постоји. Ромска заједница у Србији има све више младих, компетентних и способних људи, будућих лидера у разним областима: лекара, професора, учитеља, правника, предузетника, занатлија,  који својим радом свакодневно доприносе оснаживању своје заједнице. Покрајински заштитник грађана – омбудсман на овај дан жели да ода признање   тим појединцима који својим радом кроз сарадњу са својом локалном заједницом и  доносиоцима одлука и посредовањем пружају добар пример другима и  свакодневно доприносе јачању положаја Рома.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак