Please select your page

Проблеми постоје, али и жеља за успехом

8. март једнакост - саопстењеПокрајински заштитник грађана – омбудсман честита свим грађанкама Осми март – Међународни дан жена.

Као институција која промовише, унапређује и штити људска права, Покрајински омбудсман је заинтересован да се положај жена у друштву константно унапређује, а права жена ефикасно штите.

Постоји читав низ проблема са којима се жене суочавају – жилаве предрасуде, недостатак разумевања и подршке, бирократска инертност, патријархалне традиције, насиље и дискриминација, само су неки од њих. Постоји, међутим, и спремност да се ти проблеми превазиђу, као и одлучност, упорност, огромна енергија, знање, добар план и жеља за успехом.

Идући у сусрет Међународном дану жена, Покрајински омбудсман је почетком марта организовао скуп на коме је неколико жена говорило о свом путу до успеха. Тај пут, према сведочењу учесница скупа, није ни кратак, ни лак, али је, упркос свим културним и институционалним баријерама, савладив.

Жељу за успехом показали су и учесници пројекта „ОН/А равноправно ОсН/Ажени“, који су у петак посетили институцију Покрајинског омбудсмана. У питању су млади људи од 16 до 28 година старости, чија су интересовања фокусирана на питања родне равноправности, једнаких могућности, политичке репрезентације, обеснаживања предрасуда и превазилажење стереотипа.

Покрајинског омбудсмана веома охрабрује чињеница да учесници пројекта сваку асиметрију у правима између мушкараца и жена сматрају увредљивом и апсолутно неприхватљивом.

Пут до друштва остварене родне равноправности није, као и пут до успеха, лак, а ни једноставан, али он, захваљујући оваквим ставовима младих људи, може, по мишљењу Покрајинског омбудсмана, бити краћи.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак