Please select your page

Светски дан детета

Права детета - добробит свихУ сусрет Светском дану детета, који се ове године обележава у светлу значајног јубилеја – 30 година од доношења Конвенције Уједињених нација о правима детета, протеклих месец дана реализоване су свакодневне активности у оквиру програма „Фестивал права детета“.

Основни мотив за одржавање Фестивала, који је Покрајински заштитник грађана – омбудсман реализовао у сарадњи са Новосадском мрежом за децу, локалним омбудсманима са територије АП Војводине и другим партнерима, представља конвенцијска обавеза да са принципима и одредбама овог најзначајнијег међународног документа у области права детета што шире и на одговарајући и активан начин упознамо како одрасла лица тако и децу. Недовољно познавање и разумевање концепта права детета, те инструмената и механизама за њихово остваривање и заштиту, представља заједнички именитељ узрока многих кршења права детета у свакодневном животу. Имајући то у виду, основни циљ Фестивала био је приказати на који начин се права детета остварују и штите у конкретним животним ситуацијама и многим областима друштвеног живота, указати зашто је њихово даље унапређење од пресудног значаја за дете, породицу и друштво у целини, те подстаћи повезивање и оснаживање мреже свих актера укључених у рад са децом.

Активности Фестивала реализоване су у форми изложби, састанака, предавања, радионица, конференција, хуманитарних и еколошких акција, школских часова и отворених врата у школама, трибина, дебата, живих библиотека, представљања истраживања, филмских пројекција са дискусијом, интерактивних позоришних представа, дечјих фешти, семинара и других дешавања. Теме које се непосредно тичу права детета којима се Фестивал, између осталих бавио, односиле су се на доступност квалитетне подршке развоју, значај грађења система раног скрининга и ране интервенције, подизање нивоа свести деце о здравим стиловима живота, заштити животне средине, права на исказивање мишљења, грађанског васпитања, обавезну имунизацију, права детета у политикама и пракси, забрану телесног кажњавања, основно образовање ромске деце, права интерсекс деце, развој самосвести код деце, безбедност на интернету, приступачност културног живота, науке и уметности, инклузија и многе друге. Поред 43 партнера непосредно укључених у реализацију активности, велики допринос одржавању Фестивала дали су и државни, покрајински, те органи локалне самоуправе, установе и организације, друге институције као и удружења грађана и појединци.

„Квалитетно образовање за сву децу“ активност је којом се Школска управа Нови Сад придружила Фестивалу права детета. Све образовне установе позване су да се укључе у обележавање јубилеја од усвајања Конвенције о правима детета, али и деценије инклузивног образовања у Србији. Циљ реализације био је усмерен ка афирмацији поштовања општих принципа у остваривању циљева образовања и васпитања, активним учешћем значајног броја ученика. Овом позиву одазвало се више од 120 предшколских, основних и средњошколских установа са територија 18 градова и општина у Војводини. Наводећи претходно као пример како је иницијатива омбудсмана за овај догађај наишла на разумевање бројних релевантних субјеката чији професионални рад је посвећен деци, а имајући у виду универзалност, недељивост и међусобну зависност како права детета тако и људских права уопште, те идеју холистичког приступа, интерсекторског рада и мултидисциплинарног метода, као доказано најефикаснијим моделом за остваривање, заштиту и унапређење права детета, овом приликом не желимо да ниједан од многих реализованих догађаја истакнемо као кључан или важнији од другог. Ипак, оно што често даје додатни мотив и снагу свим професионалцима који раде са децом и за децу, јесте партиципација саме деце у циљу подизања свести свих о значају права детета. Учествујући на Фестивалу, учећи о својим људским правима и „вежбајући“ их на многим поменутим практичним активностима, наша деца у себи негују највеће људске врлине: емпатију, толеранцију, солидарност и хуманост. Исте, а посебно непатворени начин на који их деца усвајају и развијају, представља основ за даљу причу о људским правима и исправни пут којим се афирмише наш заједнички цивилизацијски стандард оличен у реченици да су сва људска бића обдарена разумом и свешћу и да једни према другима треба да поступају у духу братства.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман жели свима срећан Светски дан детета!

Завршна конференција на којој ће бити представљене реализоване активности и резултати у оквиру Фестивала права детета, актуелне иницијативе града Новог Сада у области дечје заштите и међусекторске сарадње и рад Новосадске мреже за децу, одржаће се у Плавој сали Скупштине Града Новог Сада, Жарка Зрењанина 2, 20. новембра 2019. године, од 11 до 12,30 часова.

Светски дан детета

Светски дан детета

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак