Please select your page

Жене на селу и даље маргинализоване

Саопштење: Жене на селу и даље маргинализованеДанас се у свету обележава међународни Дан сеоских жена. Овај дан је установљен  резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 2007. године, како би се указало на тежак положај жена на селу.

Рад и живот сеоских жена често је невидљив. Маргинализоване, лишене плате за свој рад, имовине и у старости без пензије, ове жене неправедно остају изван фокуса јавности. 

Покрајински заштитник грађана – омбудсман скреће пажњу на чињеницу да су жене на селу економски зависне, да су углавном помажући чланови пољопривредног газдинства и да су у веома малом броју случајева власнице пољопривредног газдинства.

Из економске зависности проистиче и свака друга, као и неприступачност здравствених, образовних и социјалних услуга. Никако не треба сметнути са ума да су жене на селу често изложене  породичном и родно заснованом насиљу.

Све наведено би морало да подстакне политичке и друштвене актере да уложе максималан напор како би се положај жена на селу унапредио и побољшао, живот учинио лакшим и садржајнијим, а њиховом раду придала важност какву заслужује.

По мишљењу Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана нема ни једног разлога да се рад, стваралаштво и прегнуће жена са села маргинализује и занемарује, посебно ако се има у виду податак да жене са села чине више од једне четвртине светске популације.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак