Please select your page

Неуступање предности одраз је одсуства солидарности

ЈП ПОСТА 1Покрајинском омбудсману се обратио већи број трудница, мајки са децом, особа са инвалидитетом и старијих особа жалећи се да им приликом чекања у редовима на шалтерима јавних предузећа или државних установа остали грађани не уступају предност.

Поступајући по једној од притужби Покрајински омбудсман обратио се ЈП „Пошта Србије“ тражећи информацију о томе, да ли су тачни наводи подноситељке представке, да трудницама није омогућено да преко реда дођу до шалтера, те о томе да ли је у свим поштама истакнуто обавештење да поједине категорије грађана имају приоритет.

Јавно предузеће у свом одговору обавестило је Покрајинског омбудсмана да је обавеза запослених да поштују личност и достојанство корисника услуга уређена Етичким кодексом ЈП „Пошта Србије“, те да је дужност запослених да се са посебном пажњом поступају са лицима која због својих специфичности треба да добију  приоритет, а ту спадају особе са инвалидитетом, труднице, људи са малом децом и други. Поред обавезе да се у свакој пословници где то просторне могућности дозвољавају формирају јединствени редови чекања, правилником је предвиђено и да се на почетку јединственог реда чекања постави и јединствена молба грађанима-корисницима услуга да дају предност осетљивим групама корисника.

У изјашњењу стоји и да се у ЈП „Пошта Србије“ редовно контролише да ли је ова молба истакнута, и да ће се ово предузеће и у будуће залагати за то да овакво обавештење буде истакнуто у свим поштама на видном месту.

Непријатности доживљавају пре свега од грађана због одсуства солидарности, али неретко и од запослених.

Покрајински омбудсман сматра да је овакав, позитиван приступ за похвалу и да је потребно увести га у рад свих органа, организација и јавних предузећа у којима се пружају услуге грађанима. Међутим, као што је то констатовано и у изјашњењу ЈП „Пошта Србије“ то још увек неће бити довољно, ако се свест грађана о постојању осетљивих група у друштву не промени. Много је ситуација  у којима ове групе грађана доживљавају непријатности када затраже да услугу добију уступањем места у реду. Непријатности доживљавају пре свега од грађана због одсуства солидарности, али неретко и од запослених.  У интересу заштите осетљивих група грађана и грађанки потребно је успоставити правила понашања на свим местима пружања услуга и формулисати јасне инструкције о правилима и процедурама у раду са грађанима, а у границама расположивих могућности, о овим правилима обавештавати грађане.

Са друге стране, имајући у виду да уступање места у реду зависи и од добре воље осталих грађана, сви заједно треба да радимо на подизању свести о томе да постоје различите групе људи који нису у могућности да своје потребе остваре на исти начин као и остали грађани. Зато усвајање пожељних друштвених вредности и правила понашања треба започети од најранијих дана, дакле од породице и система васпитања и образовања.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак