Please select your page

Покрајински омбудсман на међународној конференцији „Дани права детета 2023“ у Будимпешти

Покрајински омбудсман на међународној конференцији „Дани права детета 2023“ у Будимпешти - Милан ДакићНа позив организатора – Централноевропске академије, Института Ференц Мадл и других партнера из Будимпеште, Покрајински заштитник грађана – омбудсман учествовао је на међународној конференцији „Дани права детета 2023“ која је 30. новембра и 1. децембра 2023. године одржана у главном граду Мађарске.

Овогодишњом конференцијом обележено је 45 година од иницијативе за доношење Конвенције о правима детета, а догађај је тематски био посвећен правима деце која се налазе на маргинама друштва, како побољшати њихов положај у циљу остваривања, заштите и унапређења принципа и права које им гарантује овај најзначајнији међународни документ у овој области. На скупу који је обухватио велики број стручњака за права детета из различитих области, махом из земаља Средње Европе али и других, те уз активно учешће деце, одржан је низ предавања, округлих столова и других активности на теме партиципације деце, заштите деце припадника националних мањина, деце са менталним и другим сметњама у развоју, алтернативном збрињавању деце, неопходности специјализованих институција за заштиту права детета, деце тражиоца азила и многих других.

Саветник у Омбудсману Милан Дакић одржао је предавање на тему права деце у уличној ситуацији, те учествовао у бројним дискусијама и панелима.