Please select your page

Састанак посебне радне групе за израду Нацрта стратегије за праћење и унапређење стања људских права у Републици Србији 2024-2030

Слика за вестЗаменица покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке Снежана Кнежевић присуствовала је јуче, 19. октобра 2023. године у Палати „Србија“ у Београду састанку Посебне радне групе за израду Нацрта стратегије за праћење и унапређење стања људских права у Републици Србији за период од 2024. до 2030. године

Стратегија, као документ јавне политике, треба да одреди стратешке правце деловања и системске и заокружене начине праћења стања људских права у Републици Србији, правце деловања усмерене на унапређење стања људских права и даље развијање културе људских права у циљу достизања највиших универзално прихваћених међународних стандарда.

Посебну радну групу,  чије су чланица и заменица чланице покрајинска заштитница грађана доц. др Драгана Ћорић и заменица Снежана Кнежевић, формирало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог за потребе израде Нацрта стратегије за праћење и унапређење стања људских права у Републици Србији 2024-2030, њених општих и посебних циљева и мера, као и активности за њихову реализацију.

На састанку се дискутовало о поднетим коментарима на Предлог полазних основа Стратегије, и том приликом су усвојени сви коментари Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана.

У раду Посебне радне групе учествују и представници Народне скупштине Републике Србије, ресорних министарстава, институција, Заштитника грађана, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту податак о личности, Повереника за заштиту равноправности, удружења локалних омбудсмана, Координације националних савета националних мањина и 16 организација цивилног друштва.