Please select your page

Посете удружењима расељених и избеглих лица

Групна фотографија Са снежаном Кнежевић и Драганом Ћорић

Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и заменица за равноправност полова Снежана Кнежевић посетиле су данас у Сремској Митровици удружење избеглих, интерно расељених, социјално угрожених и националних мањина „Будућност“ . Састанку су присуствовали и представници/це удружења родитеља деце оболеле од аутизма, удружења самохраних родитеља „Борба за право“ и удружења хранитеља „Храбро срце 022“. Ова удружења са територије Сремске Митровице умрежена су и окупљена у кровну организацију која носи назив „Женски центар“.

Покрајинска омбудсманка и заменица затим су у Инђији посетиле Завичајно друштво „Ђорђе Војновић“ које се у виду организовања различитих манифестација и штампања годишњег часописа „Канделабар“ бави очувањем идентитета и традиције људи са територије Кордуна.

У оквиру ових посета разговарало се о раду присутних удружења, односно о проблемима са којима су њихови чланови/це суочени, будући да избегла и интерно расељена лица спадају у најрањивију категорију становништва Републике Србије и да се у пракси многи и даље суочавају с проблемима у приступу основним људским правима - остваривањем права на слободу кретања, прибављању потребних докумената, слободи располагања имовином, приступу формалном тржишту рада, адекватној здравственој услузи, социјалној помоћи и сл. Имајући у виду чињеницу да се на челу удружења налазе жене, као и да већину чланова ових удружења чине жене,  ово је уједно била прилика да се из родне перспективе осврне на њихов положај и проблеме са којима се суочавају као жене које припадају вулнерабилној групи становништва.

Покрајинска омбудсманка упознала је чланице и чланове ових удружења са радом и надлежностима институције Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана и указала је на могућности заштите посредством ове институције.

Заједничка фотографија