Please select your page

Покрајински омбудсман посетио Дом за децу и Геронтолошки центар у Сомбору

Геронтолошки центар у СомборуПредставници Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, заменик омбудсманке Милан Дакић и саветнице Јагода Вјештица и Марија Миладиновић, посетили су  20. априла 2023. године Дом за децу и омладину „Мирослав Антић – Мика“ и Геронтолошки центар у Сомбору. Приликом посете дому за старе, у разговору са директором установе Зораном Дрчом истакнуто је да је функционисање и рад са корисницима организован тако да се поштују њихове потребе и захтеви у складу са утврђеним стандардима а  оквиру могућности установе. Посебна пажња посвећена је непосредном разговору са корисницима дома који су били вољни да активно и директно изразе своје утиске и искуства која имају у боравку у овој установи. Они су истакли да им боравак у дому омогућава да живот проведу у окружењу које им олакшава свакодневно функционисање, пружање адекватне подршке приликом обављања здравствених прегледа и интервенција, као и дружење и путовања кроз радну терапију и активности које се спроводе у установи.

Корисницима су представљени рад и надлежности институције, начин на који могу да се обрате Омбудсману, а посебна пажња поклоњена је проблему заштите од насиља над старијим особама кроз представљање резултата истраживања која је Омбудсман спровео.

Циљ посете дому за децу без родитељског старања био је стицање непосредног увида у положај  деце и омладине смештене у установама социјалне заштите, а са директорком Надом Старчевић и запосленима разговарано је о тренутним околностима и условима живота и рада у установи, њиховим свакодневним активностима, те о старосној структури корисника, нивоу задовољења њихових узрасно - развојних потреба и степену пружања подршке, као и о проблемима с којима се свакодневно сусрећу у раду и о евентуалним могућностима за њихово успешно превазилажење.

Представници Дома посебно су указали на проблем који их окупира током последњих година, а односи се на мешовиту структуру корисника, проузроковану све већим бројем деце која захтевају психијатријски третман или константан надзор и негу стручних радника, као и здравствених радника, а услед извесних вишеструких поремећаја у развоју или функционисању. У том смислу, важно је напоменути да је у већини таквих случајева, разлог издвајања деце из породице био неадекватно родитељско старање, а неретко и неуспели породични смештај, па нестабилност у функционисању детета која се манифестације кроз додатне психичке сметње неретко може бити последица оваквих учесталих промена средине боравка.

Дом за децу и омладину