Please select your page

Покрајински омбудсман одржао „Час људских права“ у Гимназији „Јован Јовановић Змај“

Час људских права - Гимназија Јован Јовановић ЗмајПокрајински заштитник грађана – омбудсман одржао је јуче представницима и представницама Ученичког парламента Гимназије „Јован Јовановић Змај“ предавање под називом „Час људских права – права детета“.

То је била прилика да покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и саветнице Марија Миладиновић и Жељка Продановић разговарају са ученицима и упознају их с појмом, значајем и развојем права детета кроз историју, те нормативним, институционалним и функционалним механизмима њиховог остваривања, заштите и унапређења.

Ученици су кроз илустративне примере упознати са радом Омбудсмана, након чега су покренуте и конкретне теме и проблеми са којима се суочавају у свакодневном животу.  

Имајући у виду да су ученички парламенти једно од формализованих облика учешћа деце у активностима и организацији рада образовно-васпитних установа, а да је право на партиципацију један од четири основна принципа Конвенције Уједињених нација о правима детета, ово предавање организовано је с циљем да допринесе подстицању и разматрању могућности за активније, директније и смисленије укључивање деце и младих у доношење одлука и друштвени живот.