Please select your page

Права деце у стању потребе – деца мигранти

Деца мигрантиДеца мигранти, а нарочито деца без пратње, најугроженији су део мигрантске популације, њихова се права често крше, а очекивана помоћ изостаје. Морамо бити агилнији у пружању помоћи и енергичнији у заштити њихових права – истакнуто је на округлом столу „Права деце у стању потребе – деца мигранти“, коју је данас организовао Покрајински заштитник грађана. – омбудсман.  

Поред учесника из Србије, у  раду округлог стола партиципирали су и учесници из Грчке, Хрватске и Босне и Херцеговине, Албаније, Словеније, Румуније, Северне Македоније што је у деликатну причу о деци у покрету унело и важну компаративну перспективу. На путу ка жељеној дестинацији ова деца проживљавају многе трауме, у високом су ризику да постану предмет трговине људима и жртва радне и сексуалне експлоатације, родно заснованог и вршњачког насиља.  Деца у покрету се налазе и у здравственом ризику јер на свом путу многа деца нису у могућности да добију потребну здравствену негу И заштиту као И нутритивно задовољавајућу исхрану за њихов узраст.

Тежак положај деце миграната, пандемија корона вируса је учинила још тежим.

Проф. Зоран Павловић, Покрајински заштитник грађана у поздравном говору учесницима овог регионалног скупа истакао је да сва деца имају иста права која су, као део корпуса људских права, неотуђива и недељива. Деца у покрету која чине трећину мигрантске популације у Европи су услед економских, социјалних, језичких и културолошких баријера на свом путу изложена вишеструким ризицима од угрожавања и повреде њихових права те да је важно да сви актери у поступку заштите права детета па самим тим и деце у покрету делују заједно на решавању постојећих проблема и превенцији појаве истих.

Искуство у вези са проблемима и заштитом права деце у покрету из перспективе институција у којима раде  изнели су и представници Правобранитеља за децу Р. Хрватске, Омбудсмана Грчке,  Омбудсмена Босне и Херцеговине, Омбудсмана за дјецу републике Српске, Центра за социјални рад Кикинда, Црвеног крста Сомбор, организације Save the children и УНИЦЕФ Србија, те Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Учесници скупа су се сложили да би у вези са праксом детенције деце у покрету (ван кривичноправног контекста) требало да постоји нулта толеранција и да је у решавању тог проблема неопходно тражити алтернативна решења као нпр. смештај у хранитељске породице. Стандардизација (мултидисциплинарног) поступања у земљама региона према деци у покрету је нешто чему треба тежити и на чему треба радити. Оснаживање деце у покрету кроз образовање, било формално или неформално, је једна основних и веома значајних активности која доприноси њиховој заштити те би било сврсисходно успостављање протокола за њихово образовање.

Округли сто о деци мигрантима само је један од неколико округлих столова које је Покрајински омбудсман организовао у децембру. До краја месеца омбудсман ће организовати још једну расправу – о положају старих током пандемије корона вируса. Суд који је, својевремено, изречен на конференцији о људском достојанству тако добија своју практичну потврду – покрајински омбудсман се све више потврђује као важан форум за дебату о кључним проблемима друштва.