Please select your page

Писмо родитељима - За добробит деце, породице и заједнице

Писмо родитељимаПокрајински заштитник грађана – омбудсман, данас, у току Кампање „Позитивно родитељство – дар за цео живот“, којом УНИЦЕФ заједно са својим партнерима обележава јун као месец подршке подстицајном родитељству и позитивним родитељским праксама, предао је Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине лифлет-писмо које ће бити подељено трудницама и породиљама ове установе.

Писмо је осмишљено са циљем да од првог дана родитељима буду доступне основне информације о правима детета и кључним условима за квалитетан целовит развој детета. Садржина писма обухвата информације о томе шта су права детета и због чега је значајна Конвенција о правима детета, као и најсвежије научне податке и доказе о раном развоју детета, квалитетној стимулацији и подршци раном развоју и његовом значају за цео живот појединки и појединаца, као и друштва у целини.

Свесни смо да је већина данашњих родитеља одрастала у временима када се о правима детета није говорило, а о психо-физичком развоју детета још се недовољно знало. Због тога, сигурно да нам је тешко да мењамо обрасце понашања које смо усвојили у нашем детињству, да прихватимо недвосмислену чињеницу да је телесно кажњавање пракса која ни по чему не доприноси добробити и развоју детета као и идеју да сама чињеница да смо родитељ, учитељ, наставник, одрасла особа није довољна да би нас дете доживело као ауторитет. Налазимо се у времену када знамо да многа искуства којима смо били изложени као деца нису била добра за нас и када учимо како да изграђујемо ауторитет у односу с децом, а да не нарушавамо њихово достојанство, интегритет и поштујемо њихову личност. Сви смо на путу заједничког учења, раста и развоја, а права детета нам помажу да радимо за добробит деце, породице и читаве заједнице.

Активношћу Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана завршава се Кампања у току које су деца и родитељи имали прилику да учествују у бројним садржајима и активностима које су за њих приредиле различите организације и институције, чланице Новосадске мреже за децу.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман, планира да и након Кампање настави с дистрибуцијом лифлета-писма за родитеље и у другим породилиштима и учини га доступним што већем броју родитеља у Војводини.

Преузмите документа:
Download this file (Писмо-родитељима.pdf)Писмо за родитеље1910 kB