Please select your page

Бело Блато и Јанков Мост: Разноликост култура, једнообразност сиромаштва

Пета и шеста овогодишња посета институције Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана малим војвођанским местима на територији јединица локалне самоуправе у којима нема локалног заштитника грађана биле су у Банату. Заменице покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту пава националних мањина и права детета, Ева Вукашиновић и Марија Кордић, су том приликом разговарале са десетак грађанки и грађана, као и са директором школе у Белом Блату и учитељицом у Јанковом Мосту.

„Ако се изузму социјални и економски проблеми и сиромаштво, које је исто за све, село је доста активно и има доста организација у њему,” започео је свој осврт на стање у Белом Блату председник Савета Месне заједнице Мирослав Маркуш. „Све се некако смањило, уситнило, па су и људи почели да се више окрећу себи и ономе што мисле да је само њихово. На пример, некада је у селу био један КУД, звао се 'Јединство', који је имао приходе из буџета и од грађана, а сада има три КУД-а који се сналазе како знају, свако из својих извора.”

Једнако као и у другим местима које је институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана већ посетила ове године, живот у местима попут Белог Блата и Јанковог Моста, по речима Маркуша и Виорела Бесуа, председника Савета МЗ Јанков Мост, захтева много више ангажовања појединаца јер су ресурси оскудни, а потребе велике и разнолике. Међутим, услед све интензивнијег исељавања становништва из ових места због потраге за новим и стабилнијим изворима прихода, они  који остају су све инертнији и апатичнији, а све је мање и појединаца који су спремни да на себе преузму одговорност организовања живота у овим местима, чије се благостање у највећој мери везује за пословање рибњака Ечка и парка природе Царска Бара.

На питање о етничкој и верској шароликости, саговорници су јединственог става да у основи било каквих подела у овим местима леже сиромаштво и немаштина, а да се грађани поносе тиме што говоре по два или више језика јер потичу из ових места. По речима Милана Недељкова, директора О.Ш. „Братство јединство” у Белом Блату, вишејезичност и мултикултуралност су и даље препознатњиве одлике овог места у ком је раније преко 400 становника, од укупно око 1300, било запослено у рибњаку у Ечкој. Мештани су посебно поносни на тзв. Бугарску кућу у којој припадници ове националне мањине, али и сви други заинтересовани могу да уче бугарски језик и упознају културу овог народа.

Лија Петри, учитељица у Јанковом Мосту, скептична је по питању будућности наставе на румунском језику, односно бројности деце у овим разредима.

„Старија деца од локалне самоуправе добију месечну карту да путују у град у школу. То је лепо јер су јако сиромашни. Са друге стране, можда би у супротном више њих ишло у школу у селу. Родитељи не подстичу децу да факултативно иду на румунски, него их радије дају на информатику, јер не разумеју зашто је за децу корисно да као мала добро науче још један језик,” са неодобравањем закључује Петри.

Притужбе грађана у овим местима односиле су се на рад пољочуварске службе, а у вези са најездом дивљих животиња које им уништавају летину и угрожавају безбедност, као и на нереаговање комуналне полиције на притужбе због ремећења јавног реда и мира од стране угоститељских објеката. Група грађана жалила се и на поступак експропријације земљишта у сврху изградње система одбране од поплава 2006. године и неисплаћивање одштете. Међутим, решења о утврђивању пореза на имовину уредно стижу већ готово 10 година, упркос томе што нити користе ово земљиште, нити су за њега добили било какву компензацију. Грађанима чије притужбе нису у надлежности Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана заменице су дале савет у вези са тим како да поступе у вези са својим проблемом и коме да се обрате.„Старија деца од локалне самоуправе добију месечну карту да путују у град у школу. То је лепо јер су јако сиромашни. Са друге стране, можда би у супротном више њих ишло у школу у селу. Родитељи не подстичу децу да факултативно иду на румунски, него их радије дају на информатику, јер не разумеју зашто је за децу корисно да као мала добро науче још један језик,” са неодобравањем закључује Петри.

Поступци у оквиру надлежности и овлашћења институције биће покренути увези са наводима и притужбама грађана у овим и другим местима која институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсманабуде посетила. Следећи пријем грађана одржаће се у уторак, 1. марта у Куцури и Ловћенцу.