Please select your page

Покрајинска скупштина размотрила извештај Покрајинског заштитника грађана за 2013. годину

ИМГ 2326

Посланици Скупштине Аутономне Покрајине Војводине размотрили су данас у оквиру треће тачке дневног реда извештај Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за 2013. годину.

У свом обраћању Покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајнрих, истакла је је да тешкој економској и социјалној ситуацији, констатног пада животног стандарда и раста незапослености долази до ерозије људских права и да све већи број грађана није у стању да заштити своја права. У таквој ситуацији правна помоћ добија на значају, али је проблем у томе што у низу локалних самоуправа није формирана служба правне помоћи. У свом излагању она је истакла да у 2013. години положај особа са инвалидетом није побољшан, да постоје бројне притужбе на рад центара за социјални рад, да расте незадовољство здравственом заштитом, да новим законом није добро уређен положај заштитника пацијентових права, да се омбудсману подносе бројне притужбе на рад бројних инспекцијских служби. 

У свом обраћању посланицима покрајинске скупштине Анико Мушкиња Хајнрих је скренула пажњу и на проблеме који постоје у области заштите националних мањина – националних заједница, пре свега у области службене употребе језика, затим на произвољно тумачење прописа, на нетранспарентну доделу средстава у области културе, на неквалитетно изучавање српског језика у појединим срединама и школама, као и на праксу да се од стране појединих институција незаконито издају потврде о националној припадности. У области равноправности полова насиље над женама је, по речима покрајинске омбудсманке, и даље изражено. У извештају се констатује да у случајевима родно заснованог насиља полицијске управе одмах реагују, али не и центри за социјални рад. Када је о насиљу реч, истакнуто је да се оно из породице сели у школу и да је, због вршњачког насиља, порастао број притужби родитеља на образовне институције.  Тимови за заштиту ученика од насиља се формирају да би се задовољила форма, али се вршњачком насиљу не придаје значај какво оно заслужује и да изостаје озбиљан превентивни рад.

У 2013. години стручној служби Покрајинског омбудсмана обратио се изузетно велики број грађана, тражећи заштиту неког људског права. Покрајински омбудсман је од јануара до децембра 2013. године формирао 1.253 предмета, на основу 1.217 поднетих представки грађана и 36 предмета по сопственој иницијативи. Број формираних предмета током 2013. године скоро је идентичан броју предмета у 2012. години.

Већина предмета у 2013. години односила се на рад органа управе, јавних предузећа, установа и организација на локалном нивоу, као и на рад центара за социјални рад. Значајан је и број притужби на рад филијала Покрајинског фонда за пензијско и инвалидско осигурање, филијала Републичког фонда за здравствено осигурање, Националне службе за запошљавање и Пореске управе.

У 2013. години, упућено је 70 мишљења и препорука различитим органима, институцијама и јавним службама. Од 70 мишљења и препорука извршено је 25 (35,71% од издатих), делимично је усвојено или извршено 16 (22,86%), није извршено девет (12,86%) мишљења и препорука, извршења су у току у 11 (15,71%) случајева, а о девет (12,86%) случајева Покрајински омбудсман нема повратну информацију.

У расправи, након уводног излагања Анико Мушкиње Хајнрих, посланици покрајинске скупштине су истакли да се Покрајински омбудсман у пракси потврдио као независна институција, захваљујући чијим се извештајима стиче веродостојан увид у стање људских права у Војводини. Нарочито је истакнут његов предан рад у области родне равноправности, решавању комуналних проблема и заштити здраве животне средине, као и разна истраживања која је институција омбудсмана спроводила. У расправи је изражена нада да се број запослених у покрајинском омбудсману неће смањивати. Поред тога, грађанима је упућен позив да се у већем броју обраћају омбудсману, као и да омбудсман и даље критикује оне који крше људска права.

Извештај Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана доступан је на овде.