Please select your page

Представљени резултати пројекта „Покрајински омбудсман ближи грађанима и грађанкама“

Завршни догађај Покрајински омбудсман је у уторак, 09. јула  у Великој сали Скупштине АП Војводине у Новом Саду представио резултате последње фазе пројекта „Покрајински омбудсман ближи грађанима и грађанкама“. Овај пројекат подржала је Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен), уз финансијску подршку Краљевине Норвешке.

Присутнима се обратила заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров, програмска менаџерка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији Асја Варбанова, сарадница у служби за управљање и развој људских ресурса „Електровојводине” Александра Латиновић и директорка ЈКП „Водовод и канализација” у Суботици Валерија Тот Годо.

Отварајући завршни догађај пројекта, заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров истакла је да је рад са УН Wомен допринео томе да институција Покрајинског омбудсмана у области родне равноправности унапреди своје капацитете, али и заједничком преданом раду учесника пројекта на заштити људских права жена у будућности, односно унапређивању родне равноправности у Војводини. „Само у току једне године срели смо се са више стотина људи у општинама у којима смо радили, а то је резултирало повећаним бројем обраћања Покрајинском омбудсману, а посебно оних представки које се односе на област родне равноправности“ изјавила је заменица Тодоров.

2013-07-09 11.18.12Асја Варбанова је обраћајући се присутнима говорила о циљевима пројекта „Радна и социјална права жена у Србији“ и том приликом навела да је овај пројекат један шири подухват у оснаживању жена и унапређивању њихових права који је обухватио актере на свим нивоима. „Покрајински омбудсман има посебно место као наш партнер, с обзиром на то да сарађујемо неколико година, а ова сарадња је дала позитивне резултате у виду дугорочног процеса који ће се одвијати и у будућности“. Варбанова је нагласила да, иако постоји проблем у имплементацији законског оквира који се односи на родну равноправност, овај пројекат је добар пример како закони и институције могу позитивно да утичу на промену живота људи како би они постали свеснији постојања и значаја одређених институција.

У првом делу догађаја учествовале су и Андријана Човић, сарадница у институцији Покрајинског омбудсмана, која је представила циљеве и резултате активности са женама са села и у јавним предузећима, док су Александра Латиновић и Валериа Тот Годо говориле о активностима и идејама за имплементацију родне равноправности и Принципа оснаживања жена у јавним предузећима у којима су запослене. Након ових излагања учеснице у пројекту су изнеле своје утиске о ефектима сарадње и постигнутих резултата сеоских актива жена након едукацију коју је организовао Покрајински омбудсман. Представљање резултата пројекта завршено је приказивањем снимљеног материјала за филм о женама на селу, који је настао у оквиру овог пројекта и биће коришћен у будућим активностима Покрајинског омбудсмана.

Пројекат „Покрајински омбудсман ближе грађанима и грађанкама“ се спроводио од 2011. године са циљем повећања видљивости Покрајинског омбудсмана у области родне равноправности, а наставак пројекта у 2013. години је био посвећен едукацији одабране групе жена из сеоских средина и увођењу принципа родне равноправности у рад јавних предузећа у Војводини. Спровођењем пројектних активности проширена је мрежа партнера и закључено је да то може да унапреди рад институција, те да може да доведе до већег поштовања женских људских права, посебно жена из мањинских група.