Please select your page

Покрајински заштитник грађана – омбудсман панелом обележио 10. децембар, Међународни дан људских права

„Иста она вера у боље сутра и исти онај дух наде и универзализма, који су тако снажно присутни у Универзалној декларацији о људским правима, потребни су нам и данас, као што су нам били потребни и пре 67. година, када је усвојена поменута декларација“ – изјавила је Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, на скупу на коме су представљена истраживања Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, реализована у 2015. години. 

Овим скупом покрајински омбудсман је желео да на радни начин обележи предстојећи Међународни дан људских права. Подсећајући учеснике да се са обележавањем 10. децембра   започело две године након што су УН усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, Анико Мушкиња Хајнрих је поручила да раскорак између циљева прокламованих  декларацијом и стварности не сме да „нас обесхрабри и одведе у резигнацију, јер духу људских права“, по њеним речима, „ништа није тако страно као осећај резигнације и немоћи. Залагати се за људска права значи не пристајати на постојеће стање, на неправду и равнодушност, на разне облике ускраћивања, дискриминације  и насиља. Залагати се за људска права, то значи унапређивати услове живота у друштву, како би сваки његов припадник могао уживати права која му рођењем припадају“. 

Подсетивши на први члан Универзалне декларације у коме се каже да се људи рађају слободни и једнаки у достојанству и правима и да је, пошто су обдарени разумом и свешћу,  потребно да  једни према другима поступају у духу братства, покрајинска омбудсманка је истакла да је „свако од нас, барем једном у свом животу, био у прилици да посведочи како се, суочен са материјалном оскудицом, социјалним, националним или расним предрасудама, игноранцијом или опструкцијом,  дух братства повлачи и уступа место асиметрији у правима између мушкараца и жена, припадника мањине и већине, одраслих и деце, здравих и оних који то нису“.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман се свакодневно сусреће са проблемима у остваривању права грађана, а неки од тих проблема захтевају, по речима Анико Мушкиње Хајнрих, и шири, истраживачки приступ. „Наш истраживачки интерес био је у току године фокусиран на положај жена у националним саветима и положај ромских координатора, на службену употребу језика и писама националних мањина у органима покрајинске управе, на проблеме у погледу личног пратиоца и изолације у установама социјалне заштите, на проблеме са палијативним лечењем, пријавом пребивалишта, те улогу жена у ванредним ситуацијама“.

Не без задовољства, Мушкиња Хајнрих је нагласила да се инстраживањима Покрајинског омбудсмана користе разне институције, а међу њима и Уставни суд. 

Учесницима скупа – представницима покрајинских секретаријата који ресорно покривају истраживања омбудсмана, центара за социјални рад, домова здравља, Заштитника грађана, скупштинских одбора, локалних омбудсмана и националних савета, истраживачке налазе и препоруке презентовале су сараднице Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана Жељка Продановић, Светлана Нешић Бајго, Марија Миладиновић, Јагода Вјештица, Анкица Драгин, Клара Орос и Андријана Човић. 

Скуп у Скупштини Војводине Покрајински заштитник грађана - омбудсмана организовао је уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

Презентације са овог скупа доступне су на интернет страници Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана.

Преузмите документа:
Download this file (2015-12-08-Презентације-Панел.зип)Презентације са догађаја - 08.12.2015.7790 kB

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак