Please select your page

Злоупотреба међунационалних односа зарад политичке промоције

Покрајински омбудсман изражава забринутост због могућих последица изјава Миленка Јованова, представника Демократске странке Србије које могу изазвати погоршање међунационалних односа у Аутономној Покрајини Војводини и осећај страха код припадника националних мањина.

Институција Покрајинског омбудсмана је годинама уназад, последњи пут 21. фебруара 2014. саопштењем под називом „Квалитетно учење и знање званичног језика не сме бити доведено у питање“скретала пажњу како јавности, тако и надлежних институција на неопходност квалитетног изучавања српског језика, укључујући и могућност увођења билингвалне наставе на српско-мањинским језицима у срединама где припадници мађарске националне мањине чине већину. Осим искључиво начелне подршке овој идеји од стране кључних политичких актера, у министарству надлежном за образовање и другим органима нису се предузимале било какве мере усмерене на побољшање овог стања и решавања проблема.

Чињеница јесте да на северу Аутономне Покрајине Војводине припадници мађарске националне мањине не владају српским језиком, али то никако није и не може бити  њихова кривица. Једино место где могу научити српски језик је школа која је уједно и место где се то знање може оценити и контролисати.

Сматрамо да политичке организације немају овлашћење за ову врсту активности, посебно када се оне користе за политичку промоцију у моменту када су политички односи Републике Србије и Мађарске на веома високом и квалитетном нивоу.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак