Please select your page

Одржана завршна трибина "Толеранција није страна реч" у Суботици

Учесници трибине Јуче је у Суботици у Арт биоскопу „Лифка“ одржана завршна трибина "Толеранција није страна реч" у оквиру пројекта који реализује Центар за развој цивилног друштва из Зрењанина (ЦРЦД) уз партнерство Покрајинског омбудсмана, Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и подршку Скупштине Аутономне Покрајине Војводине.

У уводном делу трибине учесницима је представљен кратак документарни филм о толеранцији креиран у циљу реализације и промовисања овог пројекта, а након тога уследило је обраћање учесника и дискусија са младима, ученицима средњих школа.

Учесницима се први обратио Мато Грозница, подсекретар у Покрајинском секретаријату за образовање управу и националне заједнице који је у истакао задовољство што представници Секретаријата имају прилику да учествују у пројекту и на тај начин дају свој допринос борби за људска права. Након тога је представио пројекте и активности Секретаријата, у којима годишње учествује неколико хиљада ученика у преко стотину школа.

Трибина Покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајнрих, поздравила је учеснике и на српском и мађарском језику, представила институцију Покрајинског омбудсмана, њене надлежности и начин поступања. Омбудсманка је позвала ученике да уколико сматрају да им је неко људско право угрожено, искористе постојање ове институције и обрате јој се за помоћ. Приближавајући само значење појма толеранције у друштву, Анико Мушкиња Хајнрих је на примерима из личног искуства показала учесницима да различитост не сме бити препрека нити сметња било ком сегменту живота и посебно не сме да угрожава било чије људско право. Ева Вукашиновић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина, обратила се учесницима на мађарском језику и истакла да нажалост постоје ситуације у којима други од нас очекују да се определимо којој нацији припадамо. „Долази до ситуација у којима бити анационалан или мешовите националности није пожељно и друштвено прихватљиво“ истакла је заменица. Павел Домоњи, шеф кабинета покрајинског омбудсмана, је износећи примере из свог личног искуства рекао да се толеранција најбоље учи у свом непосредном окружењу и да толеранција није подношење нечије различитости, већ свесни избор појединца. „Толеранција не чини живот бољим или лошијим, већ чини живот могућим“ подвукао је Домоњи.

Дејан Ћирјаковић, један од глумаца серијала „Државни посао“, истакао је да у послу којим се бави различитости постају теме дискусија, циљ и средство исмевања, али да оне никада нису произвеле ни најмању дозу незадовољства или неспоразума. Ћирјаковић је завршио своје излагање поруком ученицима: „Важно је људе делити на добре или лоше, а не по њиховој националној, верској или било којој другој припадности“.

У другом делу трибине, који је био предвиђен за дискусију са учесницима, учествовао је велики број ученика и отворила су се веома важна и интересантна питања. Учесници трибине су се сложили да је веома важно да млади људи, различите националности, комуницирају међу собом, јер је то једини начин да се конфликти и неразумевања превазиђу и да друштво чији смо сви припадници постане много толерантније.