Please select your page

Годишња конференција мреже „Живот без насиља”

ИМГ 7706Институција Покрајинског омбудсмана, као координатор мреже „Живот без насиља“, организовала је данас у Великој сали Скупштине АПВ конференцију под називом „Обједињено деловање институција у заштити од насиља у породици и над женама – пракса у Војводини“.

Указајући на важност ове теме, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је насиље појава која прати и даље ће пратити људску цивилизацију, нешто што је део живота, али да сваки појединац има обавезу да учини све што може да учини да би се та појава предупредила и минимализовала.

„Са тог аспекта мислим да је веома важно што је организована ова конференција, као један заједнички напор свих оних чинилаца који јединственим и заједничким деловањем могу нешто да учине по овом питању,“ истакао је Пастор. Он је додао  да, када се говори о насиљу у породици, онда се обично размишља и асоцира на једну стереотипну ситуацију која је и најчешћа, а то је да насиље врши мушкарац над женом, односно отац над децом, те да поред тога постоје и друге врсте насиље о којима такође теба говорити.

„То је једна историјска појава због тога што је позиција жене у породици обележена њеном маргиналношћу. Из те позиције произилази да се одређене напетости у породици најчешће испољавају насиљем над женама“, рекао је Пастор додавши да је у периоду од 1. јануара до 20. новембра ове године, у породично партнерском контексту убијено 28 жена, те да је данашња тема важна и због чињенице да  се за двадесет од 28 убијених не зна да ли су пријавиле насиље.

ИМГ 7598

Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих у свом излагању се осврнула на институционални и правни оквир за борбу против насиља у породици као једног од најдрастичнијих видова кршења људских права. Највећи изазов ефикасне заштите жртава насиља у породици и родно заснованог насиља у Војводини и Србији је неусклађеност функционисања постојећег инсититуционалног оквира, односно примене правног оквира.

„Будући да је сваки случај кршења људских права специфичан, те да су фактори који утичу на насиље често сложени, неопходна је сарадња и размена искуства међу надлежним институцијама, органима, установама и организацијама јер је практично немогуће да се једна институција самостално се изборити са једним овако сложеним проблемом,” навела је покрајинска омбудсманка.

Оцењујући да је АП Војводина током протеклих неколико година постала регионални лидер у борби против насиља у породици и родно заснованог насиља, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је да је суочавање са насиљем у породици једна од најсложенијих борби која се води на територији целе наше државе.

„Статистика која указује на све већи број случајева насиља у породици пријављених током протеклих неколико година може деловати обесхрабрујуће,” оценио је покрајински секретар Васин. „Међутим, ти подаци говоре о томе да се насиље у породици више не сматра приватном ствари, да жртве очекују подршку надлежних органа, али и да надлежни имају обавезу да учине све што је у њиховој моћи да се о овој негативној појави у циљу њене превенције почне говорити још на најранијем узрасту.”

У радном делу конференције било је речи о најновијим активностима у Покрајини усмереним ка повећању степена подршке жртвама насиља у породици путем заједничких активности   покрајинских и локалних институција, установа и организација. Помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Анита Беретић говорила је о резултатима војвођанског модела сарадње институција промовисаном у Стратегији за заштиту од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период од 2008. до 2012. године. Једна од тих активности је и бесплатни СОС телефон у Војводини који је однедавно на располагању свима који се нађу у ситуацији насиља у породици, а који је представила Марија Срдић из Центра за подршку женама из Кикинде.

ИМГ 7678У оквиру свог осврта на значај сарадње институција у спречавању насиља над женама у породици заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров говорила је о Општем протоколу за поступање у случајевима насиља у породици, а Јелена Кесеровић и Данијела Пешић из Аутономног женског центра у Београду представиле су метод конференције случаја као начин решавања случајева насиља у породици, док је заменик тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Зрењанину Слободан Јосимовић представио модел функционисања зрењанинског локалног тима за борбу против насиља у породици који је развио ефикасан модел сарадње институција и фонд од новчаних казни тако да та средства бивају уплаћена у хуманитарне сврхе, односно за помоћ рањивим друштвеним групама. 

Мрежа „Живот без насиља“ окупља институције које се баве насиљем у породици, а настала је на иницијативу Покрајинског омбудсмана који настоји да подстиче и одржава комуникацију између институција и општинских тимова за борбу против насиља у породици, као и да унапређује њихов рад путем организовања састанака посвећених размени искустава и едукацији. На конференцији су учествовали представници и представнице институција чланица Мреже: центара за социјални рад, судова, тужилаштва, полиције, здравствених установа и покрајинских институција.