Please select your page

Светски дан детета обележен са младима у Кикинди

Поводом 20. новембра, Светског дана детета данас је у Кикинди одржана трибина „Права деце – Обавезе друштва”. Трибину су заједнички организовали институција Покрајинског омбудсмана и кикиндски Културни центар са циљем да се деци и младима, али и њиховим родитељима и свим другим заинтересованим грађанима и грађанкама, пружи прилика да се на најнепосреднији начин информишу о могућностима остваривања и заштите права детета.

Трибини су у највећем броју присуствовали средњошколци, односно чланови и чланице школских парламената, са својим наставницима, а о правима деце и младих у односу на права одраслих, значају њиховог остваривања и унапређења, као и о начинима и могућностима њихове заштите говорила је заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић.

Представљајући надлежности и активности Покрајинског омбудсмана, заменица Кордић је истакла да заштита права детета представља посебну област рада институије и позвала присутне да јој се обраћају кадгод имају недоумица у вези са остваривањем и заштитом својих права. Ученике и ученице су највише занимала питања у области друштвене партиципације деце и младих, нарочито у оквиру система образовања, али и њихова права која се односе на њихове ваннаставне активности и слободно време. Ученици и наставници су овом приликом изразили жељу да се овакви разговори, можда и на неке специфичније теме у области заштите права детета, убудуће организују и у њиховим школама.

Светски дан детета, 20. новембар обележава се на дан када је 1989. године Генерална скупштина УН усвојила Конвенцију Уједињених нација о правима детета као први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом.