Please select your page

Подршка женама у локалним заједницама - семинар Покрајинског омбудсмана

Институција Покрајинског омбудсмана одржава у наредна два дана семинар под називом „Развој ресурса женских организација за заступање женских људских права”. Семинар је намењен женама које су активне у женским  организацијама и удружењима у мањим местима у Војводини са циљем унапређења њиховог рада и оснаживања за заступање људских права жена, као  и унапређења сарадње женских организација и удружења са Покрајинским омбудсманом и механизмима за постизање родне равноправности.

Окупило се 30-так жена из 17 војвођанских места, а учеснице је поздравила заменица за равноправност полова Даница Тодоров која је говорила о улози омбудсмана у заштити људских права жена и могућностима сарадње институције Покрајинског омбудсмана са организацијама и удружењима која окупљају жене у унапређењу родне равноправности и једнаких могућности за жене и мушкарце. Посланица у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине мр Маја Седларевић говориће о томе шта је лобирање и како га женске организације могу користити у остваривању њихових циљева, односно за унапређење положаја жена у малим општинама и на селу. Помоћница директорке Гаранцијског фонда АП Војводине Маријана Максимовић представиће програме подршке женском предузетништву за које су жене у мањим срединама веома заинтересоване.

Семинар је осмишљен на принципима учења на основу искуства, тако да ће учеснице  разговарати о темама у области родне равноправности које треба да оснаже њихово свакодневно деловање и рад са женама у локалној заједници. Зашто је важна родна равноправност и зашто се њоме бавимо, који су показатељи родне равноправности, шта значи политика на женски начин, активизам и мотивација за рад у заједници, као и умрежавање као техника јавног заступања су теме о којима ће учеснице разменити искуства уз помоћ стручњакиње у области родне равноправности Јелене Стефановић и више стручне сараднице за заштиту равноправности полова у Покрајинском омбудсману Андријане Човић.

Семинар је део завршних активности у оквиру пројекта Покрајинског омбудсмана „Омбудсман ближи грађанима и грађанкама“ који подржава Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је подизање свести јавности о кршењу људских права жена и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса, те указивање на могућности заштите жена. Семинару који се данас и сутра одржава у Центру за привредно технолошки развој Војводине на Андревљу су претходиле трибине о улози Покрајинског омбудсмана у области родне равноправности за представнике локалних самоуправа, јавних предузећа и установа, као и посете женским организацијама и сеоским женским активима у 22 војвођанска места током којих је разговарано о свакодневним проблемима жена и могућностима подршке Покрајинског омбудсмана у заштити њихових права.