Please select your page

НАЈАВА: Конференција за новинаре - Војвођански ученици о дискриминацији

Покрајински омбудсман ће у уторак, 9. октобра 2012. године са почетком у 11 часова у Прес сали  Владе АПВ (Бул. М. Пупина 16) одржати конференцију за новинаре на којој ће бити представљен извештај о истраживању ове институције под називом „Војвођански ученици о дискриминацији”.

О значају овог истраживања спроведеног крајем 2011. године, у ком је учествовало готово 500 ученика из 12 војвођанских средњих школа, говориће покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих, док ће резултате истраживања представити аутори извештаја из ове институције Оливер Мушкиња, Павел Домоњи и Анкица Драгин.

Извештај „Војвођански ученици о дискриминацији” настао је на основу истраживања спроведеног међу војвођанским сређњошколцима из национално мешовитих средина са циљем да се прикупе релевантни подаци о томе како ученици поимају дискриминацију, нарочито ону на националној, односно етничкој основи.

Неки од резултата истраживања указују на то да војвођански средњошколци који живе у национално мешовитим срединама сматрају да у најзаступљеније облике дискриминације спадају она по националној, односно етничкој основи, затим дискриминација по основу језика или нагласка којим неко говори, као и дискриминација на основу сексуалне оријентације. Кључни проблеми утврђени овим истраживањем су изражена социјална дистанца између ученика различите националне, односно етничке припадности и непознавање службеног и/или доминантног језика средине у којој млади живе.

Извештај Покрајинског омбудсмана о резултатима истраживања „Војвођански ученици о дискриминацији” једна је од активности институције у области заштите права националних мањина, а његово штампање омогућила је Фондација за отоворено друштво.

Молимо медије да извештавају са овог догађаја